maanantai 16. tammikuuta 2017

Laukansäätelyä yhden esteen jumpalla

Estetunti pidettiin pitkästä aikaa. Ratsukoita siihen tuli 3. Minulle osui pitkästä aikaa Ressu. Taas ponilla oli lähtöuhka päällä, joten tämä saattoi olla meidän viimeinen yhteinen tunti. Edellisen tunnin jäljiltä oli sen verran sisävilu että pidin toppaliivin päällä läpi tunnin.

Aloitettiin pääty-ympyrältä. Hyvin pitkät pätkät käyntiä. Ajatuksena oli tehdä ympyrällä avoa. Taas puhuttiin takaosasta ulos vaikka oikeasti otetaan etuosa sisään. Ressu oli Ressuksi jopa suht tasainen. Takasiin vaan irtonaisempaa liikettä. Ravissa poni oli jopa yllättävän tasainen. Parhaiten toimi kun ratsasti rohkeasti jalalla eteen ja antoi tasaisen ja vakaan tuen edestä, varsinkin ulkoa. Tätä molemmissa suunnissa.

Laukassakin jatkettiin ympyrällä. Siinäkin poni oli yllättävän tasainen ja hetkittäin tuntui myötäävän tuntumalle. Tosin kaikki mitä näin niin oli aika avoimessa muodossa. Sitten tehtiin ympyrältä lävistäjiä ja piti vaihtaa laukkaa. Vaihto tuli joko julmetun myöhään pitkällisen väärän ja ristilaukan jälkeen tai puolikkaan raviaskeleen kautta. Ei auttaneet apuni, ei pidätteet ulkoa eikä vauhdin lisääminen. Pahimmillaan vähän hirvitti kaahottaa ympyrällä tasapainottomasti väärää laukkaa. Ei kuitenkaan lipsuttu. Useammasta yrityksestä huolimatta ei vaihdoista tullut tänään kauniita.

Hyppyhommat aloitettiin ravissa. Puomi, miniristikko ja puomi. Nyt Ressu oli kuitenkin sen verran menossa että ristikolla loikkasi laukalle ja loppuosa mentiin laukassa. Tästä ei kuitenkaan tullut noottia vaan sitten saatiin jatkaa laukalla.

Tämän ihmeempiä kuvioita ei tänään ollut. Maapuomi, pysty ja toinen puomi. Molemmista suunnista. Puomien etäisyys pystystä vaihteli ja väleihin tultiin kahta, yhtä ja nollaa askelta. Parhaimmillaan oikein hienosti ja myötälaukoilla. Huonoimmillaan ei osuttu puomeille, hypättiin laakana yläpuomia kopistellen ja väärässä laukassa alas. Kukkalaatikon ilmestyessä alle otti Ressu myös yhden ylimääräisen askeleen. Sekä kertaalleen rupesi tarpeilleen kesken tehtävän ja pudotti hypyn jälkeen raville. Pääsääntöisesti meni kuitenkin hyvin ja saatiin kehuja tasaisuudesta. Pysty oli korkeimmillaan open mukaan noin 90 cm. Jälkimittaus sanoi n. 85 cm. Empimättä yli eikä taidettu pudottaakaan. Laukka säätyi hyvin.

Loppuravissa oli hyvä muttei super. Suht tasainen, kierroksissa oli kuitenkin eroja. Pitkien alkuverkkojen takia mentiin yliajalle mutta aika sopivasti ehdittiin sitten kaikki tehdä. Eikä kellään ollut hypyissä pahempia ongelmia, joten edettiin joutuisasti.

Tunnin jälkeen tallissakin poni käyttäytyi fiksusti. Ei vienyt heinäkasalle ja odotti siivosti että saan suitset pois ennen kuin pääsee omille heinille.

Ongelmia:
avon selitys
laukanvaihdot

Parannusta:
laukka säätyi
empimättä kaikesta yli
eteni ihan hyvin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora