torstai 16. kesäkuuta 2016

Kiintiökoulutunti märkyyttä paossa

Sääennuste lupasi juhlapäiväksi ukkosta. Suurin pelkoni oli että tunti perutaan. Ei peruttu mutta vettä tuli sen verran että aiemmin pölissyt kenttä oli muuttunut uima-altaaksi. Ihan hetki ehdittiin kävellä sateessa pihalla kunnes ope käski meidät maneesiin. Koulutuntihan siitä tuli. Mutta ei se mitään, sillä sunnuntaina luvassa on ensimmäiset ulkopuoliset koulukisat.

Ratsuna Lida ja tänäänkin oli varustaessa kiltisti. Ratsukoita tunnilla oli 3. Maneesi ei yllättäen pölissytkään, näemmä riittävä ilmankosteus pihalla hillitsi pölinät.

Alkuverkassa Lida oli oikein yllättävän tasainen. Pyöristyi kun otin ohjat ja ravikin oli etenevää ja tasaista. Heti alusta asti sai taivuteltua molemmat suunnat. Laukassa vasen kierros oli alkuun selvästi hankalampi ja jäätiin tappeluasteelle. Oikeassa kierroksessa muistin höllätä ja aavistuksen pidentää ohjia (luultavasti liian pitkiksi). Se auttoi ja tamma rentoutui ja tasoittui tuntumalle.

Johonkin väliin tehtiin ravista laukannostoja. En jotenkin saanut keskityttyä kunnolla ja rentous puuttui. Vaikka mietin valmistelua niin aina olin silti myöhässä. Pidemmistä laukkapätkistä ei tullut hyviä. Jossain vaiheessa nostettiin jalustimet kaulalle ja mentiin loppuraveihin asti ilman. Oikeastaan vaan helpotti ja hetkessä koko asian unohti.

Tehtäviä tehtiin sangen monipuolisesti. Aikamoista viilausta mutta hyvä vaan. Käynnissä ensin keskihalkaisijalle voltteja molemmin puolin, vain suoristus välissä. Piti ruveta suoristamaan jo aiemmin eikä vasta keskilinjalla. Yhä jos rupesin vain komentamaan niin tamma jännittyi ja poikitteli pää ylhäällä. Paljon sanomista tuli oman yläkopan kiertämisestä. En vain osannut kääntyä oikealle. Kun yritin niin menin vain väärällä tavalla mutkalle.

Ravissa tehtiin B:3:n tyyliin radan poikki ja volttikahdeksikko. Siinäkin monta sinnepäin-suoritusta. Ope kaipasi aina vaan energisempää ravia. Yksi kierros meni ihan pieleen kun tamma hermostui komentelusta ja juoksi voltit suorin vartaloin pää ylhäällä. Mutta kun tähän sai rentouden mukaan niin viimeisestä kierroksesta tuli hyvä. Eteni, taipui, suoristui ja oli tasainen. Opekin kehui ja sanoi että kisoissa tästä voisi tulla 6,5 ja kiltiltä tuomarilta 7. Omasta mielestäni kiltti tuomari voisi antaa jopa 7,5.

Tultiin myös laukkaohjelma kahteen kertaan. Ravista nosto, 15 metrin voltti, lävistäjä puoleen väliin, kulmassa uusi nosto, toinen voltti sekä lävistäjä. Laukannostot oli vähän turhan löysiä. Ravisiirtymissä otin ravia liikaa pois. Valmistelusta jo meinasi tipauttaa raville. Ekalla kierroksella tein toisen noston väärään kulmaan. Eikä lävistäjän laukka säilynyt ihan ovelle asti koska siellä oli jotain tuijoteltavaa. Jälkimmäinen voltti oli myös aavistuksen turhan iso. 15 metrin volteilla ei tullut ihan samaa laukan rullausta kuin yleensä ympyröillä.

Lopuksi tultiin pituushalkaisijalle ravista pysähdyksiä ja sen jälkeen vielä pyöriteltiin ravista useammat nelikaariset. Siinäkin piti pitää aktiivinen ravi. Taivutuksen vaihdot ei olleet niin pahat kuin pelkäsin vaan suoritettiin suht tasaisesti.

Loppuraveihin otettiin jalustimet takaisin ja kevennettiin. Pientä komentelua yhä kaipasi mutta taas Lida ravasi oikein letkeästi ja lennokkaasti. Harjoitusravissa en saa siitä samanlaista liikettä irti. Tuollaisen ravin kun saisi sinne kouluaitoihin.

Ihan mukava tunti ja kaikesta painostuksesta ja vaatimisesta huolimatta sain pidettyä oman pääni aika hyvin kasassa. Ilman kuskin rentoutta ei ratsukaan voi olla rento. Vaikka oli huonompia hetkiä niin aina se parempi meno sieltä taas löytyi.

Eipä kisoja varten ole kovin suuria ennakko-odotuksia. Toivottavasti Lida keskittyy eikä säiky tai jännity.

Ongelmia:
kunnon paineistuksesta jännittyi
molempiin suuntiin kaula oli liikaa kenossa sisälle
oman kropan kääntäminen oikealle
siirtymät ylös vähän löysiä, alas valuvia

Parannusta:
loppuraveissa liikkui hyvin
löytyi tasaisiakin pätkiä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora