lauantai 27. helmikuuta 2016

Rentoa koulua ja etukenotuksen etsimistä pikkuhypyillä

Lauantaina päädyin taas Tallinmäelle Hempalla tuplille. Alle koulua, perään ns. estetunti. Kouluporukassa oli pitkästä aikaa vain 4 ratsukkoa.

Hempan kanssa pitäisi keskittyä pysymään paikallaan. Taas se kaarrossa hyöri poikittain ja kun säädin jalustimia niin yritti hiippailla. Käynti oli kuitenkin ihan reipasta eikä ponnettomuudesta tullut sanomista. Opena oli sama sijainen, joka meitä jokunen viikko aiemmin hyppyytti.

Tehtiin tänään pääty-ympyröitä sekä loivia kiemuroita. Alun pienen ravipätkän jälkeen aika käyntivoittoista. Loivien kiemuroiden keskelle lisättiin voltit ja loppuun väistätys. Hemppa hoiti väistöt yllättävän hyvin. Pääty-ympyrät tehtiin ravissa, myöhemmin laukassa. Laukat ei rullanneet kovin hyvin eikä oikein lähtenyt jalasta eteen. Rallateltiin ensin kierros ympäri mutta parani vain hitusen. Onneksi loppuun tuli hyväkin pätkä laukassa ympyrälle ja Hemppa rentoutui.

Välikäyntien jälkeen jatkettiin estetunnilla. Nyt ratsukoita oli 5. Tai enemmän se oli puomeja ja kavaletteja. Neljä maapuomia tultiin ensin rennosti käynnissä. Aurinko paistoi maneesin pohjaan ja teki ruutuja mutta ei juuri haitannut hevosia. Sitten tultiin samoja puomeja ravissa. Tajusin että kun mukana oli ponikin niin välit on varmasti vähän lyhyehköt. Hemppa hoiti tämän kivasti. Toiselle pitkälle sivulle tehtiin alkuun ravista käyntisiirtymä. Se tuli kivasti vetämättä. Myöhemmin tehtiin ravilisäys. Vauhtiin tuli hyvät muutokset mutta tahdin säilymiseen olisin voinut ottaa vähän tukea ulkopuolelta.

Hypyt aloitettiin pelkillä puomeilla. Pitkä lähestyminen lävistäjällä. Puomien yli ja seinälle käyntiin. Vaihdoista ei tarvinnut välittää. Yritin keskittyä pitämään saman laukan mutta se olikin tosi vaikeaa. Ei oikein rullannut. Ympyrällä vielä jotenkin mutta kun linjattiin esteelle niin Hemppa laukkasi melko paikallaan. Puomeilla tiputti raville ja käyntisiirtymä meni etupainoiseksi vetämiseksi. Ei hyvä. Seuraavalla kerralla päästiin puomien yli laukassa mutta käyntisiirtymä oli yhä aika ruma. Tämä ope ohjeisti että jos ratsu nostaa päätä niin kuski nostaa samalla käsiä. Tästäkin on eri koulukuntia.

Sitten este nousi pieneksi pystyksi ja sai jatkaa laukassa päätykaarella toiselle pystylle. Sen jälkeen piti ottaa ravin kautta käyntiin. Laukat ei vaihtuneet hypyissä, joten korjattiin ravin kautta. Siitä ruunalle plussat että vaihtoi tosi sukkelasti kun vaan sain raville. Yhä käyntijarraus meni vähän pitkäksi.

Liekö tämän takia että lopputunnin tuntui ettei Hemppa ottanut pidätteitä kunnolla vastaan vaan nyki kuonoa pidemmäksi ja veti takaisin. Ei hidastanut. En tykännyt. Kun yritin vähän säätää ravissa niin käskettiin takaisin käyntiin.

Välissä hypättiin jumppasarjaa. Alkuun puomi, pysty, puomi. Ihan ok mutta ope ohjeisti istuntaani enemmän etukenoon. Vatsalihaksia tiukaksi ja liika notko pois selästä. Ohjia vähän lyhemmäksi, kättä ylemmäs ja tasainen ylävartalo. Hemppa suoritti ihan asiallisesti. Tosin kerran unohdin suoristaa enkä edes huomannut. Vaikka kaikki nousi pystyiksi niin silti loikki ok. Tosin joka ikinen kerta vasen laukkamme kääntyi linjalla vääräksi. Yritin korjata mutten onnistunut.

Loppuun tultiin lävistäjäesteitä toisin päin. Kaarella lyhyt lähestyminen oikeassa laukassa. Toivottiin vaihtoa, pitkä jättö ja pitkä lähestyminen seuraavalle, vaihto ja päätyyn kaarre oikealle. Tultiin kaksi vai kolme kierrosta. Laukka taisi vaihtua kerran. Muuten vaihdettiin ravin kautta. Vielä vähän lisää nopeutta korjauksiin. Jälkimmäiselle oli hankala saada suoristettua mutta nyt sentään tajusin yrittää. Hyppäsi siksi vähän reunasta.

En tullut tästä tunnista kovin onnelliseksi. Sangen hämmentyneeksi kyllä. Kun muut opet syyttää liiallisesta etukenosta niin täällä vasta kun kuvittelin itseni 30° etukenoon niin olin kuulemma suorassa. Tuntikaveri tosin tunnin jälkeen kommentoi etten ollut takakenossa vaikka siitä minua kuulemma haluttiin pois. Ymmärrän kyllä open metodit mutta vaikea uskoa että oma tuntuma olisi ihan niin pahasti pielessä. Hemppa olisi voinut laukata iloisemmin eteen. Ehkä löysähkö laukka oli osasyy vaihtojen puuttumiseen. Tuntuma laukkaan olisi muutenkin ollut kiva saada paremmaksi. Nyt se jäi uupumaan. Välissä ruuna vähän heräsi hommiin mutta kunnon imua ei ollut. Loppua kohti nostot kyllä lähti lennokkaammin. Vaikka välillä tuli vääriä.

Tahtoisin hinkuttaa Hempan omiin säätöihini ja mieluusti niin ettei sillä menisi välissä kukaan muu. Odotellaan sitä aivohäiriötä kun rupeaa tuntumaan siltä että oma Hemppa olisi tosi hyvä juttu. Lohduttavaa että koulutunti tuntui kuitenkin menneen ihan ok. Ehkä pahin kolaus itsetuntoon oli se, kun kuvittelen olevani hyvä korjaamaan ratsastustani ohjeiden mukaan ja tuntuu että tänään epäonnistuin siinä.

Ongelmia:
laukka ei oikein rullannut
kuskin keskivartalo
näkemyserot etukenosta
laukanvaihdot hypyissä
ei pitäisi ottaa itseään niin vakavasti

Parannusta:
väisti yllättävän hyvin
koulutunnilla suht taipuisa Hempaksi
jumppalinja meni helposti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora