lauantai 16. tammikuuta 2016

Tuplat Hempalla: koulua ja esteitä

Lauantaina olin täsmämarkkinoinnin uhri. Ei tarvinnut hirveästi houkutella että mut sai tuplatunnille. Toiveratsukin meni läpi ja sain Hempan. Pakkastakin oli maltillisesti vain -10°C pintaan. Kummallakin tunnilla oli 6 ratsukkoa.

Hemppa oli pihalla ja taas eri paikassa. Meinasi olla löytämisvaikeuksia. Koulutunnille otin pitkän raipan ja ajattelin että tekee ihan hyvää siedättää Hemppaa. Oikeassa kädessä varsinkin tuntui että ruuna jännittyi ja otti turhaan kierroksia. Välillä oli kyllä hyviäkin hetkiä. Lopulta nakkasin raipan pois.

Alkuraveissa mentiin turpa pitkällä ja ylhäällä aika lujaa. Mutta joka kerta kun pyydettiin muuttamaan muotoa niin osasin toimia. Alkuun tultiin tehtävänä keskilinjalle ja yritettiin päästä suoraan. Hemppa kiemursi hyvin maltillisesti. Päätyyn tehtiin voltti ja myöhemmin myös pitkän sivun keskelle. En stressannut ruunan muodosta ja kun yritin keskittyä eläviin käsiin niin muotokin rupesi pyöristymään.

Laukkatehtävänä tultiin vastalaukkoja. Tänään minullakin oli ongelmia oikean laukan nostamisessa. Vasenta tuli. Oikeasta laukasta pudotti herkästi kaarteessa raville ja vaihtoi laukan. Kun pyysin lisää laukkaa tulkkasi Hemppa sen että lisää vauhtia. Pysyttiin kuitenkin lopulta vastalaukassa koko lyhyen sivun kaarre. Toinen kierros oli paljon helpompi ja nyt sain keskittyä siihen ettei enää mennäkään niin lujaa. Vauhtia sai säädeltyä mutta kovin rennolta ruuna ei tuntunut. Tiedä sitten stressasiko tehtävä vai katsomon liikehdintä.

Koulutunnilla tuli muutama perän kevennys. Veikkaan että raippa provosoi suurimman osan niistä vaikken muista raippaa edes käyttäneeni. Vaan yhtä pahensi lähellä ollut toinen hevonen. Pääsivät vähän sanomaan toisilleen. Oltiin liian lähekkäin, omaakin mokaa.

Loppuraveissa Hempalla oli ihan hirveä kiire. Olisi halunnut vain juosta viipottaa. Kun en antanut niin taas hermostutti ja pomputti. Ravasin sitten sen aikaa että tasoittui.

©Anne

Estetunti jatkettiin suoraan putkeen. Alkuverkkojen jälkeen otin esteraipan. Vaan siitäkin otti vielä kierroksia, joten lopulta jätin sen pois. Hyvin kyllä pärjäsi ilmankin. Oikeastaan paremmin. Nyt Hemppa oli tasoittunut eikä tällä tunnilla loikkinut enää omiaan. Tosin nyt tuijotteli loimen alla olevaa yleisöä ja ei olisi halunnut mennä katsomon edestä.

Hypyt aloitettiin sarjalle, jonka edessä oli ponnistuspuomi. Puomille oli tosi vaikea osua. Ja lähes joka kerta tultiin väärässä laukassa alas. Muistin sen vasta kun huomasin väärän laukan. Esteet nousi ja me hypeltiin tehtäviä lopuksi aina n. 80 cm korkeuksilla. Vikalla kerralla keskityin laittamaan painoni sarjalla sisään ja myötälaukka pysyi. Jee! Suoraan menossa tehtävän jälkeen olisi toki ollut parannettavaa.

Sitten tultiin suoraa linjaa. Olikohan jotain 21 metrin pintaan? Ensin tultiin 5 askeleella ja kun halusin testata että säätyy niin seuraavalle kierrokselle otin 6. Onnistui. Ope taisi sanoa että 5 on parempi ja niin toki olikin.

Tämän jälkeen tultiin edelliskerran murhekryyniä eli kaarevaa linjaa okserilta pystylle. Tänään päätin suosiolla tehdä asialliset tiet kohti okseria ja jättää laukkojen miettimiset toiselle sijalle. Ope kaipasi huolellisempaa kaarteen ratsastusta kun oikaistiin. Sain parannettua reittiä mutta laukka taisi jäädä joka kerta vääräksi. Sukeltelin mielestäni hyppyihin liikaa mutta siitä ei sanottu.

Loppuun hypättiin rata. Korkeutta ehkä 85 cm pintaan. Näyttivät turvallisen kokoisilta. Suora linja, kaareva, sarja ja yksittäinen pysty. Kovasti samaan malliin kuin aiemminkin.

Alku meni ok. Okserille roikaistiin kaukaa ja jäin hypyssä jälkeen. Vaan osasin jatkaa seuraavalle. Laukka jäi vaihtumatta. Sarja meni hyvin ja muistin istua pystympänä. Vikalle tultiin mielestäni ihan ok paikkaan mutta hyppy tuntui hassulta. Kuin Hemppa olisi tuplaponnistanut. Ehkä okserihyppy teki sen vähän varovaiseksi?

Sakkoja tuli perään kaareva ja vika pysty. Nyt päästiin okserille normaalisti. Laukka taisi yhä jäädä kaarella vääräksi. Pystykin meni kuten pitää eikä uusittu edelliskerran ongelmia että ollaan aina juuressa. Riemuitsin siitä että esteet tuntui kivan pieniltä.

Loppukäynnit käytiin muutaman ratsukon voimin pellolla. Tuppauduin mukaan vaikka olin kesähousuilla. -14°C ja tuntui reisissä kamalalta. Ojan yli Hemppa hyppäsi kunnon kenttäratsun tavoin. Kannatti mennä.

Ongelmia:
hermostui raipasta
ponnistuspaikat
kuski tahtoisi sukeltaa hyppyihin
loppukäynnit oli jäätävät

Parannusta:
koulu oli ok mutta hyppyheppahan se on
sain korjattua hassuuksia esteillä

Videot kuvasi Kaisa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora