sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Tavoite saavutettu ja kaksi hyvää rataa, joihin olen tyytyväinen

Sunnuntaina oli hyytävä kisapäivä. Pakkasta -25°C pintaan ja kotikisat Tallinmäellä. Pakkasen hyvä puoli oli se että se karsi kisaajia ja lopulta kisattiin oman porukan kesken eikä mennyt koko päivää. Omana ratsunani Hemppa ja Paven tultua kuvioihin sain pitkästä aikaa mennä Hempalla kaksi rataa, jee! 80 ja 90 cm. Molemmissa onneksi sama rata, arvosteluna 367.1. Maneesissa oli onneksi vaan n. -17°C.

Ratapiirros.
Mielestäni ylösalaisin sillä ajattelen katsomon alas.

Radan kävelin aamuvarhain ennen ekaa luokkaa. Ehkä siksi jäi sellainen olo etten muista sitä kunnolla. Ei mitään suuria jippoja mutta kolmosen jälkeen teki mieli hypätä vitonen väärästä suunnasta kuten eilen ja viime kisoissa mentiin. Kakkosvaiheessa oli kolme lyhyemmän tien reittiä. Kutoselta päätin ihan suosiolla kiertää ykkösen. Ysin jälkeen suunnittelin meneväni kutosen sisäpuolelta ja kympin jälkeen kakkosen sisältä. Teknisyyttä tähän rataan toi kutonen/12, jolle oli aavistuksen kinkkinen tie sekä ekassa että tokassa vaiheessa. Ulkopuolisia ei tullut ja omia ei säälitty hökötyksiltä. Esteille siis laitettiin porttia, laatikkoa ja muuta härveliä. Näemmä sen verran maltillisesti etten itse kiinnittänyt niihin mitään huomiota.

Kasikympissä päädyin lopulta ekaan verkkaryhmään satulapuutteen takia. Hempan satulalla samoissa luokissa hyppäsi toinenkin hevonen. Verkassa oltiin yhdessä Annen ja Kaisan sekä ponien kanssa. Hemppa eteni kivasti ja oli kuulolla. Aavistuksen tuijotteli yleisöä päädyssä. Ekat verkkahypyt oli aika kummallisia. Onneksi hypättiin kutosta. Tie esteelle oli hankala ja Hemppa puski sisään. Tultiin ristikkona kolmesti. Pikkupystynä kertaalleen ja muistaakseni kerran kisakorkeudessa. Kisakorkeudessa hyppäsin ihan tahallani sen aika lujasta vauhdista. Pitäähän aikaluokassa tietää mitä tulee jos usvatetaan. Kommentti oli ettei ainakaan lujempaa. Okseri hypättiin vaan kerran. Tuli niin rauhassa että kommentti oli että anna olla.

Meidän lähtövuoro oli ponien jälkeen. Ympyrä alle ja laukka päälle. Heti ykkönen kolahti aika pahasti. Onneksi oli tuuria ja pysyi pystyssä. Väli viidellä laukalla sujuvasti kuten eilenkin. Tuntui että lähes kaikissa kaarteissa meillä oli väärä tai ristilaukka. Mutta päätin että tänään mennään eikä jäädä vaihtelemaan niitä. Muistin radan ja kolmosen jälkeen mentiin sarjalle. Väärässä laukassa sisään. Vitonen ok ja kutonenkin puhtaasti. Seiskallekin kerrankin suht asiallinen hyppy ja kaarteessa muistin sekä kääntää että pyytää eteen. Linja meni hyvin toiseenkin suuntaan mutta sen jälkeen en ollut tarpeeksi hereillä kääntämässä oikoreittiä. Vähän emmittiin että sisältä, ulkoa, sisältä ja lopulta käänsin suosiolla ulkoa eli tuli pidempi reitti. Olisi se ehkä sisältäkin kääntynyt jos olisin kunnolla päättänyt. Ysi yli ja sen jälkeen muistin kääntää heti. Sarja ok ja viimeinenkin puhtaasti. Nollilla maaliin.

Lopulta jäätiin kolmesta ensimmäisestä noin pari sekuntia. Eli luultavasti sen meidän pidemmän tien verran. Mutten jaksanut sitä murehtia. Sujuva rata. Seuraavaan päätin lähteä hakemaan niitä myötälaukkoja.

80 cm:


Välissä meidän satula lähti hyppäämään muita ratoja. Pakkasen takia sain jäädä maneesiin pyörimään. Hyppäsin sitten takaisin selkään. Käynnissä tuli kyllä sangen kylmä odotella. Yritin vähän ravatakin mutta turvaliivi kangisti itseni niin tönköksi ettei tullut kovin hyvää.

Ysikympissä hyppäsin luokan vikana ja sain oman verkka-ajan satulan kanssa. Siinä vaiheessa olin ihan umpijäässä. Onneksi Anne lainasi sormenlämmittimiä. Pelastivat paljon. Verkassa mentiin ravia aika kiitoa. Lähinnä siksi että sulaisin. Hypättiin ristikko muistaakseni kerran ja pystylle jokunen hyppy. Tie oli vähän hukassa. Mutta yleisöä Hemppa ei enää jaksanut ihmetellä. Odotteluaika lohdutti siinä mielessä. Okserille tultiin ensin hassu hyppy muistaakseni kaukaa. Toinen ylitys taisi olla parempi.

Taas otettiin voltti alle ennen kuin lähdettiin ykköselle. Nyt Hemppa tuntui paljon paremmalta ja oli itse menossa innolla. Linja ok vaikka ykköselle tultiin lähelle. Välissä kävi väärä laukka mutta kaarteessa myötäinen. Kolmonen vähän kaukaa mutta ok, myötälaukka. Sarja oikein siististi. Myötälaukka. Vitoselle tultiin mielestäni ihan ok. Aavistuksen lähelle. Hemppa otti puomin takasilla mukaan. Myötälaukka ja kutonen puhtaasti yli. Huusin mennessäni että saanko hypätä loppuun ja lupa tuli. Onneksi. Uusinta oli tosi sujuva. Hyvät paikat, reipasta menoa ja vikaa kaarretta lukuunottamatta myötälaukat. Siinäkin Hemppa vaihtoi itse! Olin tosi tyytyväinen!

Ysikympissäkään yksikään este ei näyttänyt pelottavan isolta. Ykkönen ja sarja oli 85 mutta muut 90. Myötälaukkojen saaminen ja reittien korjaaminen ilahdutti suuresti. Toki piti videolta vielä kellottaa että uusintamme olisi ollut ehkä puoli sekuntia voittajaa hitaampi. Eli saatetaan yhä nousta hätistelemään ruusukesijoja. Mutta nyt tärkeintä oli että sain tavoitteeni täytettyä ja tehtiin kaksi rataa, joihin olen tyytyväinen. Ilme kisojen jälkeen oli taas tavallista hangonkeksiä. Väitin että se jäätyi naamalle :)

90 cm:


Hanski ja Kaisa kuvasivat videot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora