lauantai 26. joulukuuta 2015

Mutkaton Karina

Lauantaina karkasin aamulla joulunvietosta Artukaisiin irtotunnille. Löysin jo etukäteen netistä hevosjaon ja tiedon ratsustani. Tamma Karina. Netissä sanottiin että vuonna 2000 syntynyt tamma, jolla on tasaiset liikkeet ja miellyttävä ratsastaa mutta saattaa nähdä mörköjä katsomossa. Ht.netin ratsuanalyysissa taas sanottiin että kulkee kamelipitkänä.

Karina löytyi tallista helposti. Vuoden takaa muistin nyt aika hyvin mistä harjat ja satula ym. löytyivät. Ohje oli että ratsut hoidetaan kiinni. Karina oli muuten tosi rauhallinen mutta satulavyön kiristyksessä sitä harmitti niin että kalisteli kaltereita hampaillaan. Maneesille mentiin letkan kärjessä. Pihalla oli aikamoinen myräkkä, keli niukasti plussalla mutta maa jäässä. Tamma oli ihan rauhallinen. Kaarrossa tosin halusi seisoa mieluummin poikittain ja korjasin kerta toisensa jälkeen suoraan.

Mitään mörköjä ei tunnin aikana nähty. Netistä kuvittelin että meitä olisi ollut tunnilla vain 2 mutta oikea luku oli 5 sekä yksi itsenäisesti menevä. Karina oli samaa pitkäkaulaisten hevosten joukkoa kuin Elmo ja vuoden takainen Ansa. Yritin keriä ohjat tarpeeksi lyhyiksi. Ihan alkuun käynnissäkin tamma vähän vastusteli ja kulki suorin vartaloin. Tehtiin 5-kaarista kiemuraa. Kertaalleen käynnissä, sitten kevyessä ravissa. Ravissa oli hankala saada Karinaa taipumaan oikealle. Helpommin turpa vilahti vasempaan jos myötäsin oikealta. Opelta tuli ihan asiallisia vinkkejä jalkojen käytöstä, tahdin säilyttämisestä ja huolellisemmasta taivuttamisesta. Ravistakaan ei tässä vaiheessa tullut vielä kovin hyvää. Muutaman ylimääräisen voltin tein.

Laukkaa mentiin uraa pitkin molempiin suuntiin. Nosti tosi helposti. Vähän halusi mennä perä sisällä ja yritin suoristaa. Hyvin piti linjansa vaikka välillä mentiin vähän uran sisäpuolella. Ja kääntyi myös käynnissä pitkin ohjin mistä halusin. Laukka parani tunnin aikana vähiten. Mentiin nokka pitkällä. Aktiivisuutta sai kyllä säädeltyä mutten saanut rentoutumaan tuntumalle vaikka tein alkuun muutaman ympyränkin. Sisään asettaminen oli muistaakseni kummassakin kierroksessa laukassa haastavaa. Omat jalatkin yritti nousta.

Välikäyntien jälkeen tehtiin raviväistöjä uralta sisään ja takaisin. Karina tuntui tietävän hyvin mistä on kyse. Taas itselläni oli vähän huono takapuolituntuma tamman takasiin ja ekalla kierroksella takaosa oli liikaa menossa edellä. Sain kuitenkin korjattua. Hetkittäin sain jopa asetuksen oikein ja tamman tasoittumaan tuntumalle. Pitkillä sivuilla ohjat tuntui aavistuksen turhan pitkiltä mutta Karina ravasi rentona kaula kaarella. Kulmat kavalsi että ihan avuilla se ei ollut vaan turpa nousi kun yritin taivuttaa.

Laukkaa otettiin vielä toiseen suuntaan.  Olikohan vasen. Päätyihin ympyröitä. Vaan edelleenkään en saanut laukkaa työstettyä tasaiseksi. Suuntaa vaihtaessa tehtiin myös parit keskiravit lävistäjällä. Vauhti kiihtyi kipitykseksi mutta pidätteillä sain tasoittumaan tuntumalle. Kouluradalla olisin silti antanut tuosta max 5. Ope taisi sanoa jotain positiivista.

Loppuun tehtiin vielä 10 metrin ravivoltteja. Volteilla Karina tuli hyväksi ja ope ohjeisti säilyttämään saman myös kun jatkettiin suoraan voltin jälkeen. Useamman kerran tuli sanomista myös että pitää itse kääntyä voltilla menosuuntaan.

Karina oli tosi mukava tapaus. Turhaan olin varuillani mörköjen varalta. Vaan siihen nähden että meitä oli vain 5 niin olisin odottanut vähän tehokkaampaa tuntia. Mitään loppupalautteita ei saatu eikä ope kysynyt mitään alussakaan. Tästä maksoin 39 euroa. Hevonen oli kiva ja tehtävät monipuolisia sekä saatu palaute asiallista.

Ongelmia:
alkuun taivutus varsinkin oikealle
laukan työstö
omat istuntaongelmat

Parannusta:
vauhti helposti säädeltävissä
väisti helposti
nosti laukat helposti
ravi tasoittui alkutunnista ja hevonen lyheni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora