tiistai 15. joulukuuta 2015

Kiireinen ääni päässä

Tiistaina olin taas aika viime tipassa liikkeellä. Ratsuksi osui taas Saku ja ruuna odotteli tallissa. Onneksi puhtaana, joten harjalla pyyhkäisy, kavioiden putsaus ja varustaminen onnistuivat alle 10 minuutissa.

Tänään ope aloitti kertomalla tutkimuksesta, jonka mukaan ammattilaisilla on kädet vartalon edessä, harrastajilla kohdalla tai takana. Eli harrastamme liian pitkillä ohjilla. Sakun kanssa huomasin sen muutaman kerran ravissa mutta tänään asiasta ei tullut sanomista kertaakaan. Ope puhui myös siitä että ammattilaisten hevoset liikkuvat tasaisemmin. Tahti ei heilu eikä hevosia yllätetä.

Hommat aloitettiin taas ympyrällä. Nyt osasin jo oma-aloitteisesti taivuttaa. Päätin taas ratsastaa kuten normaalistikin ratsastaisin. Käynnin lisäksi otettiin pätkät kevyttä ravia. Olipa hankala keventää kun oli tottunut istumaan täällä vain ravia alas. Siinä taivuttaminen oli vähän haastavampaa.

Lopulta jatkettiin uraa suoraan. Ensin käynnistä otettiin kirjainten kohdalle pysähdyksiä. Ensimmäinen tuli tosi pahasti kättä vasten mutta jo toinen oli paljon parempi. Saku oli vähän kiireinen ja itse olin hieman turhan jähmeä. En saanut ohjastuntumasta niin keveää ja eläväistä kuin olisin halunnut. Ei se onneksi kovin pahaksikaan jäänyt.

Ravissa tehtiin parin metrin käyntisiirtymiä. Alkuun nämä tuli vähän vetämällä ja ravi oli kiireistä. Olisi pitänyt malttaa itse mutta taas päähän tuli joku peikko huutamaan lisää vauhtia. Yritin hiljentää äänen päässäni mutta kovin nopeasti se ei tapahtunut. Ope muistutti etten saa jäädä vetämään edestä. En huomannut vetäväni, pikemminkin annoin ruunan vain kiiruhtaa tekemättä asialle mitään. Siirtymissä raviin piti tarkkailla käsiäni etten ota kiinni jo itse siirtymässä. Ope sanoikin että tuskin kukaan tahallaan ratsastaa huonosti. Saatiin kyllä hyviäkin hetkiä kun vaan maltoin itse. Ja pyöreys löytyi taivutuksen kautta suorallekin uralle. Kun Saku ei odottanut siirtymissä käski ope ottaa vaikka seis. Ja kun heppa hiippaili eteenpäin niin aina pysäytettiin ja myödättiin. Tämän osasin tehdä jo valmiiksi oikein. Lopulta Saku malttoi seistä.

Sitten ravista ruvettiin tekemään valmisteluita. Välillä käyntiin, välillä nostettiin laukka. Ravi oli yhä hetkittäin vähän kiireistä. Laukka oli yllättävän hyvää ja polki alle eikä kiirehtinyt. Oikea nousi aina oikein ja ope käski kokeilla myötäämistä. Kaikki ohja pois ja hevonen jatkoi laukkaa tasapainossa. Jes! Vasempaan suuntaan nousi muutaman kerran väärä. Takaisin raviin ja uusi nosto. Hyvin pyöri tähänkin suuntaan.

Loppuravit kevennettiin. Saku yritti kiirehtiä ja yritin ajatella pientä ja hidasta kevennystä jo ennen kuin ope siitä sanoi. Kehui menoa paljon alkutuntia tasapainoisemmaksi. Kivalta se näyttikin mutta ruuna olisi voinut olla aavistuksen kevyempi edestä. Ope arveli että mulle voisi sopia hitaat hevoset niin haluni kiirehtiä tasapainottaisi niitä. Vastasin että yleensä saan hätäiset rauhoitettua ja hitaat ei liiku niin reippaasti kuin tahtoisin.

Kiva tunti tämäkin. Taas oli aavistuksen haastavampaa kun siirryttiin ympyrältä suoralle. Jonkun pitäisi vaan saada mut alkuun malttamaan niin hommasta tulisi hyvä. Taas kehuin ruunaa kun teki oikein ja auttoihan se.

Tallissa sähläsin riimun kanssa sen verran että Saku meinasi häipyä omille teilleen. Onneksi ennakoin sen ja laitoin karkuremmit takaa kiinni. Riimu irti narusta oli ohje. Ihan kaikkea ei voi tajuta itse.

Ongelmia:
oma päänsisäinen kirittäjä
alassiirtymiset oli välillä vetämistä
muutama väärä laukka

Parannusta:
laukat rullasi hyvin
perushelppoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora