maanantai 26. lokakuuta 2015

L-tammat esteillä, hidasta ja korkeaa sekä nopeaa ja pitkää

Maanantain estetunnille ratsukseni oli merkattu Limoza. Meitä tuli tunnille vain 3. Vähän jännitti ja totesin että jos selviän tästä niin selviän mistä vaan. Lämmintä oli +7°C ja aurinko paistoi. Kunnes ennen tunnin loppua laski, pahuksen talviaika. Kenttä oli märkä ja paikoin lätäkköinen.

Alkuverkassa tamma oli omaan tapaansa hidas. Sain sen kyllä patisteltua normivauhtiin. Reippaasta ei voi puhua. Taivuteltiin käynnissä ja eihän se kovin helposti mennyt. Oikeaan oli rautakanki ja askellus hidasta. Ravissa eteni paremmin, kerran vähän suti takamutkassa liukkauden takia. Ekan laukannoston jotenkin sössin ja tuli sanomista että ei painoa ainakaan eteen. Laukassakin tamma heräsi normivauhtiin kun herättelin. Tehtiin yksi vaihto vasemmasta oikeaan ja se tuli siististi, suorana, tahdissa ja pyynnöstä. Kerrankin.

Hypyt aloitettiin ravissa. Odotin jättiloikkaa mutta eihän sieltä tullut edes laukkaa. Sama juttu jatkossa. Laukassakin hyppäsi minipystyn vielä ihan asiallisesti. Kun este nousi niin hypytkin kasvoi. Laukat vaihtui helposti, välillä vähän liiankin helposti. Hypättiin kahdeksikolla pystyä. Loppua kohti innostui, liiraili ja vaihtoi laukkoja. Tultiin vähän vinossa ja juureen mutta silti hyvin yli. Olikohan jotain 80 cm ja tuntui jo hankalalta olla siististi mukana.

Sitten hypättiin kahden hypyn tehtävä. Pysty ja okseri. Korkeutta ehkä 85 - 90? Kummatkin tultiin hitaasti ja lähelle mutta silti empimättä yli. Tämä olisi ollut se mukavuuskorkeus, johon ois voinut jättää.

Vaan okseri nousi vielä (95?) ja oma luotto loppui kesken. Tultiin liian hitaasti ja tamma tyssäsi. En minäkään oikein luottanut että pääsen siitä yli. Hepan kyvyistä ei ollut epäilyksiä. Otettiin vielä toinenkin tyssäys. Olisin mieluusti luopunut takapuomista mutta ope käskikin luopua Limozasta.

Lennosta vaihto Listraan. En osannut olla kovin harmissani koska senkin kyytiin olin himoinnut ja näyttihän se paljon helpommalta. Laukka päälle, pari verkkahyppyä alle (kääntyi muuten vähän turhankin herkästi) ja sitten uusi yritys radalle.

Kuinka kieroa että vieraammalla hevosella okseri olikin yhtäkkiä mukavuusalueella ja päästiin siitä ihan mukisematta yli. Toki kaarteet oli aikamoista liirausta ja vauhtia oli vähän liikaa. Pidätteet ei menneet läpi. Sarjalle vaan unohdin radan, joten voltti meni omaan piikkiin. Mutta tuntui kovin vaivattomalta.

Ope ei tainnut arvostaa meidän sutimisia. Käski myödätä paremmin, nyt kuulemma hyppäsi pää ylhäällä selättömänä. Omaa vuoroa odotellessa pyörittelin voltteja käynnissä ja vähän ravissa. Taivuttelin (taipui kivasti) ja hain pidätteitä läpi. Se jäi vähän vaiheeseen.

Toinen kierros meni kuitenkin tasaisemmin. Yhä toki kaarteissa olisi ollut parantamista kun en pysynyt ihan tamman painopisteen päällä. Onneksi vauhtia ei ollut niin paljoa että olisin oikeasti pelännyt nurinmenoa. Hypättiin kaikki esteet samalla. Paikat näkyi hyvin. Yhä pidätteet ei oikein menneet läpi ja suhteutetulla lähinnä kiihtyi kohti seuraavaa estettä. Mutta kaikesta puhtaasti yli. Taisi olla myötälaukatkin.

Lopuksi tultiin vielä sarjaa. B-osa nousi ja taisi meille olla päälle metrin. Sopiva laukka sisääntulossa oli vähän hakusessa mutta hyvin tamma jalkansa hoiti. Vauhtia oli runsaasti. Itselläni oli hankaluuksia pysyä hypyissä tasapainossa. Harjasta kiinni ja silti b-osan alastulossa retkuin. Isommalla esteellä pahemmin. Nyt alla oli porukan paras (helpoin, varmin) esteratsu ja meille nostettiin vähiten. No, enpä olisi isommista kovin siististi selvinnyt. Nytkin meinasi tehdä tiukkaa.

Loppuraveissa tammalla oli kiire eikä enää malttanut taipua yhtä hyvin kuin odotellessa. Paremmin se silti tuntui tasaisella menevän eikä jännittynyt pää ylhäällä.

Open loppukommentit oli että oli vähän pettynyt ja odotti multa enemmän. Kaarteissa en ollut Listran mukana ja muualla laukkaa oli liikaa tai liian vähän. Täällä ei tosiaan kovin helpolla saa pääntaputuksia. Eihän se ensimmäinen kierros mikään tyylinäyte ollut mutta sain mielestäni parannettua ihan asiallisesti toiselle. Omasta mielestäni selviydyin olosuhteet huomioon ottaen ihan hyvin. Pysyin kyydissä enkä jäätynyt. Yritin vaikka oltiin Limozalla reilusti mukavuusalueen ulkopuolella. Mieluusti sillä hyppäisin toistekin mutta vähän pienempiä (max 80). Tahtoisin ensin saada oman hyppyluottamukseni sen kanssa kuntoon ennen kuin lähden sitä kovin komentelemaan. Listra taas houkuttaisi myös kouluratsuna.

Ehkä tästä tunnista pitäisi olla se video niin ymmärtäisin kritiikkiä paremmin. Hyvät pikakeljutukset siitä ainakin sai.

Loppukäynnit käytiin maastossa.

Ongelmia:
ope ei ollut tyytyväinen
kaksi kieltoa
iso okseri näytti Limozan kyydissä liian pahalta

Parannusta:
pysyin hyvin kyydissä
yritin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora