tiistai 15. syyskuuta 2015

Esteitä ratsastuskoulutyyliin

Tiistaina oli toinen hyppyiltani Heponiityssä. Satoi vettä ja hämärsikin, joten arvasin oikein että maneesi kutsuu. Olin mielissäni myös uudesta ratsusta. Kohdalle osui Elmo, joka ei ollut kimo vaan sukkajalkainen korkeahko ruunikko. Humma oli hommissa ja sille vaihdettiin estesatula. Kovin lämpimiä ajatuksia en ratsuani kohtaan löytänyt, sillä selkään noustessa uhkaili hampaillaan kohti takalistoani. Ankea tyyppi.

Päivän aiheena oli kaarevat tiet. Maneesiin tuli 4 pystyä. Ratsukoita oli taas 6. Melko sopiva määrä tähän maneesiin (20 x 60).

Ratapiirros
Ruuna liikkui ihan ok. Eteni ja kääntyi. Asetuksia piti pyytää vähän reilummin, sillä kulki mieluusti suorana. Ope käski useampaan otteeseen lyhentää ohjia ja koko hevosta. Etukäteen kun kuvittelin että laiskojen kanssa olen huonoimmillani. Olin kokonaan unohtanut nämä pitkät ja etupainoiset. Vielä pahempaa. Toki edellisellä tunnilla tämäkin kulki nätisti ja niska ylhäällä.

Laukassa yritin aluksi istua kevyessä istunnassa. Ope kaipasi esteistuntaa. Pyllyä lähemmäs satulaa ja ylävartaloa taaemmas. Yhä lyhyempää ja energisempää hevosta. Lopputunti meni sitten aika pitkälti satulassa istuen. Käsien nostamisesta taisi tulla sanomista vain kerran-pari. Yritin keskittyä kovasti pitämään ne ylhäällä. Nyt oli apuna myös peilit. Aika korkealla kädet oikeasti saikin olla.

Hypyt aloitettiin ravissa laukkaa vaihtaen täyskaartomaisesti. Eka kierros ok. Lyhennä hevosta, niska ylös. Tokalla kierroksella keikahdin hevosen mukana etupainoiseksi lähelle kaulaa. Minä vaan hihittelin ja kasailin itseäni kun ope huusi että istu pystyssä. Hypyt ok. Herkästi hepo valui pitkäksi myös ennen estettä. Sitten hypättiin vähän kahdeksikkomaisesti kaksi täyskaartoestettä putkeen. Kai ne laukat vaihtui, ei ainakaan tullut sanomista.

Sitten hypättiin radan poikki pysty suuntaa vaihtaen. Heti tämän jälkeen tiukka kaarre vasempaan ja toiselle pystylle, joka oli pituushalkaisijalla. Me käännettiin vähän turhankin tiukasti eikä käyty uralla asti. Ainoa vika oli sammuva laukka. Jälkimmäisen jälkeen tiukasti oikeaan. Oltaisiin osuttu vielä täyskaartoesteellekin jos olisi tarvinnut.

Seuraavalla kierroksella tultiin tunnin ainoa pidempi rata (numeroitu ratapiirrokseen). Sama alku kuin äsken, sitten hetki suoraan ja kierrettiin jälkimmäinen täyskaartopysty. Hypättiin sen jälkeen kahdeksikolla molemmat täyskaartopystyt ja lopuksi alku vielä uudestaan.

Lopuksi hypättiin vielä keskimmäiset kaksi estettä toisesta suunnasta. Ongelmat taisi olla samat kuin aiemmin.

Loppuravit oli hyvin lyhyet. Ravissa sain ratsun helpommin vähän lyhyemmäksi. Vaikenta oli käynti. Esteet kasattiin pois hyvissä ajoin ennen tasaa.

Tämä oli kunnon ratsastuskouluestetunti. Vaikkei ollut mitään suurempia ongelmia niin tunnin aikana ehdittiin tulla n. 13 - 14 hyppyä korkeuden ollessa n. 60 cm. En saanut tästä mitään kummempia irti. Tajusin vain etten ole kovin hyvä lyhentämään pitkää hevosta.

Ongelmia:
pitkä hevonen
hetkittäin edestä raskas
uhkasi haukata kun menin kyytiin
hypättiin melko vähän ja pieniä
en saanut erityisemmin kommentteja
en ihastunut ratsuuni

Parannusta:
sain vähän lyhennettyä
laukat vaihtui hypyissä aika helposti
kääntyi hyvin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora