sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Alla Aaltiksen uusi ihana junnutamma


Sunnuntain jälkimmäinenkin tunti piti käydä koska en saanut vielä kyllikseni heppailua. Kuulin jo estekurssin päätteeksi että luvassa on puomeja ja ratsukseni osui Lilli. Etukäteen toivoin jotain kivaa ja viikonloppuope sitten kivasti tämän toiveen toteutti. Lilli on ensimmäinen muuttoni jälkeen saapunut ratsu (sittemmin on tullut vielä Remu, Hiiri ja Niilo). Lillin näin omistajan ratsastamana kun viimeksi menin Valmalla itsenäisesti tammikuun lopulla. Tamma on syntynyt 2008 eli kääntyi 5-vuotiaaksi. Todellinen ikä lienee n. 4,5 vuotta. Melko junnu siis. Menee vain tunnin päivässä.

Hepo piti käydä noukkimassa pihalta, nätisti tuli tarhasta. Tallissa Lillillä ja Karkilla meinasi mennä naapureina hevostappeluksi, joten pistin Lillin kiinni sen verran etäälle ettei ylettynyt kiukuttelemaan Karkille. Hepo on klipattu, joten pihalla sillä on kaksi loimea, tallissa yksi. Häntä sillä oli kirjaimellisesti paskanen. Piikkisualla yritin kaapia pahimpia pois. Oli ihan nätisti, mitä nyt tuntui vähän himoitsevan ovenraosta käytävälle.

Tuntilistassa oli 9 nimeä mutta ratsukoita tunnilla oli vain 7. Aiheena siis puomeja. Käynnissä Lilli oli vähän tahmea, ravissa liikkui kivan reippaasti. Alkutunnin ongelmani oli taas turhan silkkihanskoilla ratsastus. Ihan hyvin voi nuoremmillakin pitää tuntuman edestä ja pohkeet kiinni. Ja voi pyytää asettumaan. Taisin hentoilla loppuun asti sillä kovin pyöreänä ei ainakaan menty. Lilli tuntui tosi pieneltä ja kapealta jopa Ellin jälkeen. Säkäkorkeus on tallin nettisivuilla arvioitu olevan n. 152 cm. Olenkohan jo kuinka vieraantunut Easystakin?

Ensimmäinen ylitys puomeille ei mennyt ihan suunnitellusti. Ravattiin tarmokkaasti kohti ja pidin pohkeet kannustamassa. Silti hepo pysähtyi ennen ekaa puomia kummastelemaan. Hetki sitä ihmeteltiin kunnes sitten päästiin käynnissä puomeista yli. Seuraavalla kerralla onnistui jo ravissa. Tämän jälkeen hepan jännitys puomeja kohtaan tuntui vähenevän joka kierroksella. Pääosin päästiin kolistelematta mutta muutaman kerran meinattiin olla nenällään kun hepan jalka kopsahti. Ei näistäkään onneksi hermostunut. Muistin kehua joka kerrasta.

Sitten nostettiin jalustimet kaulalle. Kuinka nuorilla mahdetaan treenata harjoitusravia? Hepalla oli kivan tasainen ravi enkä viitsinyt sitä paljoa ylimääräistä höykyttää. Kun tuli ruuhkaa niin käveltiin osastossa. Harvemmin siis ravattiin koko kierrosta. Puomit ylittyi hyvin harjotusravissakin. Välillä tosin meinasi vauhti vähän kiihtyä. Kommentteja tuli että älä jousta ristiselästä (tai jotenkin noin). Lantiota eteenpäin oli oma tulkkaukseni. Kommentti saatiin lepokäynnin aikana, joten en muistanut ajatella koko asiaa enää ravissa. Mutta kai se meno siitä parani.

Ennen laukkaa saatiin jalustimet takaisin. Puomit ylittyi hyvin myös laukassa. Laukassakin eteni aika reippaasti. Kumpaankin suuntaan tultiin. Lopuksi oli puomi, 2 laukan väli ja 3 puomin kasa. Ekalla yrityksellä tiputti välissä raville mutta röykkiöstäkin päästiin helposti yli. Pyysin uusintayrityksen ja sitten päästiin laukassa kuten pitikin.

Hepo oli hirveän kiva. Mutta näinpä minä tykkään näistä tammoista. Eikä pieni raakiluus haittaa yhtään. Voisikohan näillä taidoilla haaveilla vähän junnummilla hepoilla ratsastamisesta?

Ongelmia:
alkuun puomit vähän jännitti Lilliä

Parannusta:
Lilli sai hyvin juonesta kiinni
oli tosi symppis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora