perjantai 14. joulukuuta 2012

Helppoa hyppäämistä ja oikeaa ratsastamista


Perjantain estetunnille sain toiveestani vaihtaa ratsun. Valmalla hyppäsin keskiviikon estevalkassa ja seuraavana päivänä olisi kisat luvassa, joten sekä omasta että valkun mielestäni oli järkevää olla hyppäämättä enää kolmatta päivää. Toivoin Koraa ja sen myös sain. Edellisestä kerrastani sillä olikin mennyt hirmu kauan (syyskuusta).

Aika vauhdilla laitoin Koran kuntoon. Tuntui että koska olin hyvin jämäkkänä ja määrätietoisena niin heppakin käyttäytyi nätisti. Pientä nyrpistelyä oli tallissa muttei pahempaa protestointia mistään. Maneesille heppa tuli vähän perässä vetäen. Ratsukoita tunnilla oli 5. Tunnin piti punatukkainen kesäope.

Selkään kun pääsin niin ensimmäinen havainto oli taas kuinka kapoinen ratsu Kora onkaan. Ravi tuntui Hassen tapaan poniravilta ja laukka oli hirveän kulmikas. Mutta koska Valman kanssa olen tottunut hepan omiin loikkiin ja tiesin ettei Kora moista tee niin kerrankin uskalsin ratsastaa ihan kunnolla. Ja jösses sentään, se tuotti myös tulosta. Kora ei säikkynyt eikä pahemmin kyttäillyt mitään. Ovipäädyssä yritti hienovaraisesti kiertää pari metriä uran sisäpuolelta. Muttei mitään muuta. Ja heppa jopa hetkittäin pyöristyi! Eipä ole moista käynyt kunnolla sitten ensimmäisen kertani Koralla.

Toki tänäänkään ei täydellisesti mennyt, muutaman kerran taisi nousta väärä laukka. Mutta laukassakin oli kulmikkuudessaan suht helppoa. Vauhti säätyi juuri kuten halusin. Aika paljon kyllä laukassakin sai tehdä töitä mutta eipä heppa juossut tyypilliseen tapaansa jatkuvasti turpa ylhäällä.

Tämän päivän estetehtävänä oli kolme pystyä 17 metrin välein. Ope sanoi että hypyissä Kora saattaa vähän kiihtyä. Ensin hypättiin vain kaksi ekaa vasemmasta kierroksesta. Päätin ottaa väliin 5 laukkaa ja niin myös tein. Helposti ja tasaisesti. Sitten hypättiin kaikkia kolmea. Ensin vasemmasta, sitten oikeasta ja taas vasemmasta kierroksesta. Esteet nousi pikkuhiljaa. Ainoa parannusehdotus taisi olla että vähemmän etukenoa esteiden välissä. Alkuun mentiin välit viidellä askeleella, sitten päätin vaihtaa neljään. Siinä sai ratsastaa eteen ja siis oikeasti pyytää Koraa eteen mutta tasaisesti onnistui neljälläkin. Ja matkan varrella meni pidätteet läpi, joten jälkimmäinenkin väli onnistui joka kerta samalla askelmäärällä ilman että kävi ahtaaksi. Pientä viilaamista jos olisi kaivannut niin eka este hypättiin monesti vähän oikeasta reunasta.

Mitään erikoisempaa ei tunnin aikana tehty. Kaikilla meni melko hyvin, joten päästiin hyppäämään aika paljon. Meille tuli päivän hassuimmat hypyt toiseksi viimeisellä kierroksella, estekorkeus oli jossain 80 cm hujakoilla. Askel ei ihan sopinut ekalle enkä osannut korjata oikein. Vähän kengurutyyliin tasajalkapompuilla hypättiin esteet. Kuski vain käkätteli kyydissä. Koska meno oli open mielestä kuitenkin suht tyylikästä niin meille vielä nostettiin. Vikalla kierroksella korkein este oli 95 cm, muut taisi olla 90 ja 80. Open kommentti siitä kierroksesta oli että "tässä oli mallisuoritus". Kora hyppäsi hyvin ja empimättä ja edelleen meno oli tasaista.

Loppuraveissa olin aika mielissäni kun Kora edelleen kulki enempi pyöreänä kuin pitkänä. Näemmä tarpeeksi jämynä olo kannatti. Enkä usko että kannuksistakaan oli haittaa. Kerrankin ratsastin kunnolla. Todistusaineistoa tästä pyöreydestä ei harmi kyllä taida olla. Meidän jotkut hypyt on kuvattu maneesin keskeltä, muu tunti kypäräkameralla (hepasta näkyy vain korvat jos sitäkään). Katsotaan taas tuleeko jossain vaiheessa videoita tännekin.

Ongelmia:
vääriä laukkoja linjan jälkeen
kuski vähän etukenossa esteiden välissä

Parannusta:
ei kieltoja, ei pudotuksia
laukka säätyi hyvin
pyöristyi niskasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora