perjantai 5. lokakuuta 2012

Epätoivosta euforiaan


Tänään tallille mennessä ajattelin että jospa ei tulisi Poweria kun en nyt jaksaisi kovin isoa ja työlästä hevosta. Pahempaa tuli: Töpö. Ehdottelin jo tahtoisiko joku vaihtaa. Ei halunnut. Laitoin hepan kiinni hoidon ajaksi. Riimua en meinannut saada laitettua kun kurkotti turpaansa ylös. Suitsien laitto onnistui onneksi paremmin. Satulasta ei tykännyt mutta tällä kertaa jätti purematta.

Oltiin maneesissa, kelinä sateinen +10. Ratsukoita oli 7 ja tunnin piti omistaja. Tuntilukujärjestyksen mukaan ohjelmassa avoja. Alkutunnista ei taas mennyt ihanimmin. Jotain pieniä korjausehdotuksia taidettiin saada muttei huimasti. Ravi toimi kelvosti, asetuksen ja pyöreyden kanssa oli työstämistä.

Verkkatehtävänä jakaannuttiin ympyröille ja käynnissä väistettiin takaosaa ulos. Ensin vasen kierros, joka meni vähän tahmeasti. Raipalla sai avittaa. Tämän jälkeen laukattiin hetki vasenta laukkaa. Taas Töpö vaihteli ykkösiä (ope sanoi). Yritin vaikka mitä. Tiivis tuntuma, pohkeet laukka-apujen paikoilla. Ope käski ratsastaa ensin pohkeista eteen ja sitten lyhentää. Lyhentäminen tuntui hankalalta mutta tämä auttoi. Tulikohan 3 vai 4 vaihtoa eestaas. Sitten sama toiseen suuntaan. Käyntiväistö onnistui paljon helpommin. Laukassa vaihtoi vain kertaalleen eestaas. Mutta työstämistä se vaati. Yritin lyhentää laukkaa. Tuntui että vähän yritykseksi jäi. Mutta vaihdottomuus lämmitti jo kovasti.

Avoja tehtiin ensin vasempaan kierrokseen kohti peilejä. Pientä seilaamista mutta suht helposti meni. Sitten ravissa. Edelleen epäilyttävän helpon oloista. Hepo tosin oli edestä hitusen raskas eikä pyöreä. Kommentteja ei pahemmin tullut. Sitten vaihdettiin suunta oikeaksi ja jokin loksahti kohdilleen. Töpö pyöristyi ja muuttui höyhenenkeveäksi edestä. Oli aika euforinen olo. Taas ensin käynnissä pari kertaa ja sitten ravissa. Lopuksi päästiin syyniin ja löytyihän sitä parannettavaa meiltäkin. Vahdi ettei ulkolapa karkaa, jatka avoon heti voltilta, ei saa liirata ulos voltin jälkeen, ei liikaa poikitusta. Ja tuttu "energisemmin". Suoristukset avon jälkeen ennen kulmaa jäi hitusen vajaiksi mutta parhaimmillaan Töpö oli pyöreä ja keveä myös avossa. Loppuun saatiin vielä yksi sakkokierros ja yritin vahtia kaikki palat kohdilleen. Sitten tuli vielä käsky että energisemmin. Loppuun tuli oikein hyviä askelia. Tuli jopa muilta tuntilaisilta kehuja hyvän näköisestä menosta!

Loppuraveissa hepo meinasi valahtaa pitkäksi mutta sain pidettyä paketin vielä suht hyvin kasassa. Olisin tahtonut kokeilla koota ravia ja muita kikkoja. Vielä kun tietäisin että mitä nyt tein oikein että hepo rupesi kulkemaan noin hyvin. Näemmä hyvää tuntia povaa epätoivo ratsuvalintaan. Ope kommentoi meille lopuksi että saan olla tyytyväinen. Töpö jatkoi hommia seuraavalle tunnille.

Ongelmia:
alkutunnista hepo oli vähän raskas edestä
laukat vaihtui edelleen ei-toivotusti
tuntui että etukenotin alkuun, en vaan saanut istuttua suorassa kun Töpö painoi edestä

Parannusta:
avot meni melko helposti
lopputunnista ratsu keveni edestä

Veeralle kiitos videokameran käytöstä.

Tallille tuli Nalle-ponin tilalle "hieman isompi" ratsu, rautias tähtipäinen Reino (tai Raimo). Omaan silmään sillä on kyllä korkeutta yli 165 cm.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora