tiistai 9. lokakuuta 2012

Äimäraution uudet tuulet


Tälle päivälle saatiin ohjelmaan taas uusi talli: Äimäraution ratsastuskeskus uuden (entisen) pitäjänsä vetämänä. Tunnit alkaa lukujärjestyksen mukaan vasta ensi viikolla mutta vinkistä kysyttiin yksityistuntia jo nyt. Saatiin kaikille sopiva aika ja viiden leiriläisen voimin siis testireissulle. Mukana tutut Anne ja Kaisa. Kelinä oli +7 ja tunti oltiin maneesissa. Videokamera oli mukana muttei ollut kuvaajaa.

Olin paikalla porukan viimeisenä ja heppaesittelykierroksesta meni alku ohi. Ratsujen jako tapahtui sitten aika summassa. Mulle jäi lopulta Sissi, eli tamma ja olin tyytyväinen. Hepo oli tallissa tosi asiallisesti. Tumma väriltänsä (tummaruunikko tai musta, en katsonut näemmä kovin tarkkaan) ja päässä oli jotain pienehköä valkeaa. Katselin näemmä muualle kuin hevoseen. Korkeutta ratsulla oli arviolta vähän päälle 160 cm. Ei jytky eikä luikku, melko normaali. Saatiin omistajan pro-hepan Rose Annen satula. Vähän oli ahdas minun muutamaa numeroa suuremmalle takamukselleni. Etukäteen tuli varotuksia että satula ei anna paljon tukea ja niin olo olikin kuin munankuorella istuisi. Onneksi polvituet olivat ilmavat ja vasemmassa polvessani ollut mustelma jäi satulan ulkopuolelle.

Alkuun saatiin teoriaa istunnasta, mentiin käyntiä pitkin ohjin ja välillä seistiin kuuntelemassa. Päädyin esimerkkikappaleeksi. Istunnastani piti etsiä virheitä ja piti olla vain kuten yleensäkin olen. Ehdotuksia tuli että selkä liian notkolla ja jalat liian edessä. Open pointti oli kuitenkin että painoa liikaa jalustimilla. Painon pitäisi olla istuinluilla eikä jaloilla. Siinä sitten yriteltiin nostella jalkojani ja rentouttaa lantiota. Valitettavasti huomasin taas muutoksia aika huonosti. Piti myös pitkin ohjin testata istunnan kääntävää ja jarruttavaa vaikutusta. Kääntäminen toimi vähän vaihdellen mutta pysähtymään en Sissiä ilman ohjia saanut. Kääntäessä paino piti pitää keskellä, napa aina keskilinjalla mutta kääntää hartioita ja lantiota.

Sitten mentiin käyntiä ohjat tuntumalla. Melko nopeasti Sissi pyöristyi. Oikeastaan yllätyin jopa. Toki alkuun oli vähän hirveilyä. Ratsastettiin huolellisia kulmia jo käynnissä.

Ravi tuntui alkuun aika lennokkaalta. Pienen alkujäkistelyn jälkeen myös ravi tuli pyöreäksi. Kovin ihmeitä ei tehty, ravattiin pitkähkö pätkä kumpaankin kierrokseen lähinnä uraa pitkin. Ohje oli ratsastaa kulmat huolellisesti. Nämä eivät ole olleet tuntiratsuja, joten niitä pitää kääntää, muuten menevät seiniin pahki. Huomasin miten Sissillä jäi sisätakanen vähän easytyyliin uran sisäpuolelle. Kulmissa piti ajatella vähän väistätystä ja pitää ulko-ohjalla vastaan. Välillä heppa protestoi. Kun sitten osasin aloittaa asettamisen hyvissä ajoin niin saatiin nättejä kulmia.

Tässä vaiheessa tuntui että oltiin saatu vasta alkuverkka tehtyä mutta kello oli jo vaikka mitä. Sitten jakaannuttiin kahdelle ympyrälle. Tehtävänä oli pitää ratsu ulko-ohjalla suorana ja väistää takaosaa vähän ulos. Lähinnä siis pitää hevonen suorassa ja huolehtia että sisätakanen astuu kunnolla alle. Ensin oikeaan kierrokseen. Käynnissä tuntui vähän tahmaalta ja liike tahtoi hyytyä. Kovin helposti en poikitustakaan saanut. Tätä pyörittiin tovi. Sitten harjotusravissa sama. Ihanaa linkousta oli hytkyä Sissin ravissa. Kuvittelen että poikitettiin hyvin arasti, mahdettiinkohan olla suoranakaan. Opelta tuli silti lähinnä kehuja. Heppa tosin kulki nätisti pyöreänä. Itellä vähän jalat heilui mutta kun vähän väsähdin niin pahin pingotus väheni ja kyydissä oli oikein mukavaa. Aika pitkä pätkä taas tätä. Tuntui että vedin oikealta vähän turhan paljon. Ope lupaili huomiselle kipeät vatsalihakset. Niitä odotellessa.

Sitten oli laukan vuoro. Sama ajatus että ratsu suorana. Mutta äh, en osannut nostaa laukkaa. Vaikka yritin kuinka niin ravi vain kiihtyi. Ei sitten kovin tyylillä mutta mentiin muutaman kiitoraviaskeleen kautta laukalle. Laukka oli reipasta mutta tiputtipa pari kertaa raville. Nostot ei kaunistuneet yhtään.

Toiseen suuntaan sama juttu. Vähän epäselväksi aina jäi että mitkä ohjeet koski ketäkin. Kuvittelin että piti mennä ravia mutta kun muut ympyrällä oli käynnissä niin menin sitten itsekin käyntiä. Sitten vasta tuli ohje että voi alottaa käynnissä. Välissä tosin olin ehtinyt keventääkin. Tämän suunnan alkuun veti suonta vasemmasta reidestä. Hankaloitti kummasti väistätystä. Onneksi meni muutamassa kierroksessa ohi. Tämä suunta (vasen) tuntui meille helpommalta. Välillä tuli tosin henkilökohtaista ohjausta että hepo on tyhjä vasemmalle ohjalle. Silloin piti saada sisätakajalka aktivoitua. Ravissa hytkyttiin vähän vähemmän aikaa. Tuntui että hepo tahtoi jopa asettua ulos. Yritin tätä korjailla. Kun sain tasaisen tuen kahdelle ohjalle niin auttoi.

Laukannostot myös tähän suuntaan oli kaameita. Ei noussut käynnistäkään. Ei kovin lohduttavaa mutta muillakin oli nostojen kanssa ongelmia. Näemmä emme osaa heilautella lonkkia laukannostoapujen malliin. Ope suositteli ottamaan uuden noston. Ei auttanut. Ei tainnut katsella meidän yrityksiä. Kysyi että paraniko, vastasin että ei. Tyytyi siihen. Lisää nostoja kuitenkin vielä tuli kun hepo tähänkin suuntaan pudotti laukan pari kertaa pois. Laukka itsessään oli aika reipasta. Hitusen hirvitti kääntää voltille kun pohja oli vähän märkä eikä oltu ihan tasapainossa. Laukassakin hepo tosin meni kaula nätisti kaarella. Tähän suuntaan mentiin lyhyemmät pätkät.

Vähän loppuravia ja ratsun sai antaa venyttää alas niin, että korkein kohta jää sään eteen. Tämä meillä onnistui hienosti. Päästin ohjaa pidemmälle ja Sissi seurasi tuntumalla päätään laskien. En testannut ihan rajoille asti mutta kivan tasaista menoa tuli monta kierrosta. Tässä vaiheessa jäätiin verkkaamaan itsenäisesti. Loppuun sitten vielä käveltiin pitkin ohjin. Tunti venähti puoleentoista mutta hyvin jaksoin. Vaatetta oli sen verran niukasti (poolo) ettei tullut pahasti edes kuuma. Mutta eipä hionnut Sissikään.

Ongelmia:
Sissi ei ollut ihan tasainen päänsä kanssa vaan viskeli sitä hetkittäin
laukannostot kumpaankin suuntaan
en saanut istunnastani niin paljon hiillostusta kuin olisin arvellut (kyynärkulmaa ei mainittu kertaakaan)
tuntuu että mut päästettiin vähän turhan helpolla
myöh. huom. seuraavana päivänä vatsalihakset ei olleet pätkääkään kipeinä

Parannusta:
alkuhankaluuksien jälkeen meni yllättävän hyvin
istuin yllättävän letkeästi harjoitusravissa
jalustin putosi vain kertaalleen tunnin aikana jalasta
noista viidestä olisin valinnut ratsukseni juuri Sissin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora