keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Jännittävä estevalkka


Tänään en enää ihmetellyt tai harmitellut kun estevalkkaratsukseni oli merkattu Valma. Päivän ohjelmassa oli rataharjoitus. Pihalla oli tuulista (pilvinen +14), me oltiin maneesissa. Ratsukoita taisi olla 5 tai 6. Hepo oli aika säikyllä päällä. Ei meinattu maneesiinkaan päästä kun pihalla oli lastenvaunut vaanimassa. Myös avonaiset puomiluukut oli Valman mielestä pullollaan mörköjä, sen verran kaukaa niistä piti loikkia ohi. Tunnin aikana ratsu esitti myös sivusinkoiluja ja äkkiä jännitys tarttui myös kuskiin. En muista koska viimeksi olisi jännittänyt tunnilla noin paljon.

Esteitä maneesiin kasattiin useampi: laine, ruskea pysty (jonka alla rengas), valkea linja (= pysty ja okseri, jonka alla vesimatto), lankku ja portti.

En muista tarkalleen hypättiinkö erikseen verkkaesteitä. Taidettiin alottaa laukkapuomeilla ympyrällä. Meni yllättävän hyvin. Kun alotettiin itse hypyt niin kertaalleen aiheutin hepalle stressiä ihan omaa tyhmyyttäni. Kaveri oli tehtävällä laukkaamassa kohti ja ajattelin että ehditään mennä niiden edestä. Valma sai hepulit kohti laukkaavasta hevosesta ja esitti sivuloikkia. Osasin jatkossa olla varovaisempi.

Ekalla kierroksella hypättiin 4 hypyn rata. Näkyy videolla (alla). Korkeus oli 60 cm kieppeillä ja selvittiin puhtaasti. Portti, jonka edessä oli maapuomi, ruskea ristikko, jonka alla oli rengas, lankku ja laine. Vika hyppy oli paras, maltoin odottaa eikä hepo kiihdyttänyt. Video kyllä kavaltaa että vikan hypyn jälkeen luisuttiin vasemmalle kohti uraa. Ekalle ponnistuspuomille askel ei sopinut ja muille tuli epätasaisempia lähestymisiä.

Seuraavalla kierroksella hypättiin sama alku mutta lisättiin perään vielä linja. Portille askel ei osunut ollenkaan, joten lähinnä juostiin siitä läpi. Valma harmistui moisesta ja pukitti ihan isosti. Ei tallentunut videolle. Kakkosesteestä eteenpäin tallentui. Muut esteet meni suht hyvin mutta okserin alla oli vesimatto. Valma valui okserille vähän vasempaan reunaan ja taisi vasta hypyssä huomata vesimaton. Mentiin niin reunasta että jalkani kopsahti tolppaan. Onneksi ei este hajonnut. Silti seurasi vähän kiihdyttelyä. Opelta tuli sanomista ettei saa tarrautua hevoseen.

Tämän jälkeen hypättiin muistaakseni pelkkä linja uudestaan. Pudotettiinkohan eka? Sitten kolmen hypyn rata ja estekorkeus nostettiin jonnekin kasikympin tienoille. Tämäkin näkyy videolla. Ite olisin tullut mieluummin vähän hitaasti sisään mutta ope kehotti laukkaamaan laineelle vähän enemmän. Alotettiin huonosti ja laine putosi. Esteen jälkeen laukka oli väärä, korjasin. Sit tuli Valmalta jotain omaa kuviota. Hetken päästä laukka putosi taas raville mutta päätin että portista mennään yli. Kaksi laukkaa ja jotain räpellystä ehti tulla ennen estettä ja päästiin pudottamatta yli. Tyylissä ei taas hurraamista. Kolmantena esteenä oli pystyksi noussut ruskea. Valma sitä vähän kyttäsi ja pohdin jo että päästäänkö yli. Hyppäsi kuitenkin ja ite jäin tosi rumasti suuhun kiinni. Kehuin heppaa hienosta ylityksestä.

Lopuksi hypättiin linja vielä toisesta suunnasta. Tarkotus oli ymmärtääkseni laittaa vesimatto takas alle mutta se kai unohtui. Taas oli ohje että kun ekana on okseri niin ei kovin pienessä laukassa voi alottaa. Jälkimmäinen kolahti mutta pysyi kuitenkin ylhäällä. Taisin luulla että se putosi.

Tänään taas keilattiin jonkin verran. Valmalle plussaa siitä ettei kertaakaan mennyt ohi tai kieltänyt. Erikoisemmistakin esteistä päästiin yli. Ennen tätä tuntia en tiennyt että hyppääkö se vesimattoa. Kun matto esteitä kasatessa meinasi olla hukassa niin juoksutin vielä alkuverkan jälkeen lapsia hakemaan sen pihalta. Pitihän se testata. Ongelmat oli taas samoja että askel ei sovi ja kiihtyy kohti estettä. Tänään tosiaan hepan omat loikat vielä jännitti kuskia.

Ongelmia:
hepo oli tänään pikeänä
kuskiakin jännitti enemmän kun aikoihin

Parannusta:
ei kieltoja tai ohimenoja
pysyin kyydissä

Radanpätkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora