perjantai 31. elokuuta 2012

Vyörymätön Rusina ja herkkänahkainen kuski kavaleteilla


Tänään ohjelmassa oli kavaletteja. Arvelin etukäteen että ratsuksi osuu joko Hasse tai Valma. Väärin meni ja olin hyvin yllättynyt. Rusina. Alkuun ajattelin että voi voi huomenna sattuu käsiin. Onneksi sille vaihdettiin suitset pelhameihin niin vältyin käsikivuilta. Hepo oli siis jo edellisellä tunnilla. Ratsukoita tunnilla oli 6. Kelinä pilvinen +16.

Edestä kevyt Rusina. Kuvan otti Anne.

Alkuverkka tuntui supernopealta. En ehtinyt saada ratsuun paljoa tuntumaa. Mentiin vain hetki käyntiä tuntumalla ennen kuin alotettiin ympyrällä ravaaminen. Ympyröitä oli 3, pienimmällä voltilla ja suurimmalla piti tulla 2 raviaskelta puomien väliin, keskimmäisellä vain yksi. Vähän samantyyppistä kolmen ympyrän tehtävää on tehty Easyn kanssa viime talvena estetunnillakin. Kolisteltiin Rusinalla jonkin verran. Sisäpohkeen ympäri, ei saa vyöryä, ei saaa roikkua sisäohjassa tie kuntoon, pidätä ja myötää. Tuli taas huomattua etten osaa ratsastaa ympyrällä. Tasainen kääntäminen on yllättävän vaikeaa. Varsinkin kun niitä puomeja ei saa katsoa. Ekalle tulin liian ulkoreunaan ja siitä valuin loppua kohti sisälle. Tunnustan etten itse muistanut läheskään joka kerta laskea että tuleeko oikea askelmäärä väliin.

Pienin ympyröistä (voltti) ravissa. Kameraa käytti Anne.

Keskimmäinen ympyrä ravissa. Anne otti kuvan.
Suurin ympyröistä, edelleen ravissa. Annelle kiitos tästäkin.
Laukassa tultiin alkuun kolme ratsukkoa kerrallaan puomeina. Keskimmäistä ja reunimmaista eli kakkosta ja kolmosta. Itellä oli ongelmia hahmottaa sopivaa laukkaa. Korjausehdotuksia tuli että energisemmin, ei saa vyöryä, liian lujaa ja taidettiin tulla liian hitaastikin välillä. En omaan takapuoleen osannut yhtään sanoa koska on hyvä. Olisin mennyt mieluusti vielä aavistuksen reippaammin. Välillä osuttiin, välillä ei. Kun sain rauhassa keskittyä niin meni paremmin. Tämä kumpaankin suuntaan.

Kavaleteilla mentiin ekaa ja tokaa ympyrää. Puomi, kavaletti, puomi. Rusina valui ennen puomeja ulos. Yritin taas kovasti mutta tuntui ettei mikään kelpaa. Ekaan kierrokseen (vasen) oli vähän hankaluuksia kun joko kaveri tai me keilattiin kakkonen nurin enkä päässyt sille pitkään aikaan tulemaan. Siitäkin tuli sanomista että pitää kuunnella ohjeita ja mennä joka toinen ykköstä, joka toinen kakkosta. Kertaalleen ope rupesi laskemaan meille tahtia lähestymisalueella. Meni omat pasmat ihan sekasin, jäädyin ja juostiin vaan tehtävästä läpi. Huutia tuli että enkö näe paikkoja. Tunnustin että näin yhtä askelta ennen että sopiiko. Kun sopi niin osasin laskea 3 askelta ennen mutta kun ei sopinut niin useimmin vain jäädyin. Lopulta osasin sitten toimiakin. Ope sanoi ettei aina korjata eteen.

En tiedä mikä meni pieleen mutta tuon kierroksen aikana rupesi keljuttamaan hirmuisesti, menin ihan lukkoon ja rupesi itkettämään. Ei varmasti ainakaan parantanut omaa suoritusta. Hammasta purren tsemppasin itseni seuraavalle kierrokselle. En tajua mistä otin itseeni, sillä ope ei sanonut mitenkään pahasti ja omasta mielestäni meillä meni kuitenkin ihan ok. Olisin vissiin tarvinnut vain enemmän positiivista rohkaisua ja niitä hyvä-kehuja (joita ainakin eilen tuli ylitsevuotavan paljon).

Jälkimmäiseen kierrokseen (oikea) oli tarkotus yrittää tulla 2., 1. ja 2. Ei onnistunut ekalla yrityksellä mutta suht nopeasti kuitenkin. Teorian kyllä osaan mutta käytännön soveltaminen on vaikeaa. Välillä Rusina tehtävällä vaihtoi laukan vääräksi ja muutaman otteeseen taisi hermostua pelhameista sillä nakkeli niskojaan. Nopeasti päästiin kuitenkin aina sopuun.

Lopuksi tultiin vielä laukanvaihtotehtävää vinohypyillä. Neljän kavaletin rata. Vasemmasta laukasta kolmonen, oikeasta kakkonen, vasemmasta ykkönen ja oikeasta kakkonen. Vasemmasta oikeaan laukkaan vaihtui hypyissä. Oikeasta vasempaan vaihtoi askeleessa kavaletin jälkeen. En tiedä vaihtuiko hypyssä jo ristiin. Jälkimmäisellä kerralla oikeasta vasempaan jäi ristilaukaksi enkä saanut sitä vaihtumaan pohkeella. Sisäpohje ja ulko-ohja oli neuvot. Ite olin siinä vaiheessa ihan pihalla että mitä enkä ollut varma meidän ristilaukasta. Käsky kävi että hyppää vielä jonkun yli. Sitten vaihtoi vasemmaksi. Kummallista miten ristilaukka ei tuntunut hankalalta. Siksi en ollutkaan varma että mitä minun halutaan tekevän.

Loppuravit oli aika pikaiset. Rusina oli hyvin pyöreänä. Jopa niin paljon että arvelutti että painuuko se kuolaimen alle. Mitään kommenttia ei tullut. Yritin vähän kohotella sitä ylös. Sain ainakin korkeimman kohdan hilattua lähelle niskahihnaa. Ei kyllä ehkä loppuverkassa ole enää tarkoituksena. Yritin ravata vielä tuomarikopin ohi että näkisin onko ratsu kuolaimen takana. Käskettiin käyntiin ennen kuin ehdin sinne asti.

Vielä lopputunnistakin oli semmonen olo ettei Rusinaan ollut oikein otetta. Kyllähän se kuuliaisesti teki suunnilleen mitä pyysin mutta takapuolituntumani hienosäätöön oli ihan hukassa. Olisin halunnut alkuun pyöritellä hetken itsenäisesti ravissa ja sitten laukata jokusen kierroksen ympyrällä laukkaa säädellen ihan ilman puomeja. Mutta eipä se näin ryhmäratsastuksessa onnistu. Kummallinen jälkikeljutus jäi vaikka Rusina oli kiva ja omasta mielestäni meni ihan hyvin. En ymmärrä!

Ongelmia:
ei tullut omasta mielestä tarpeeksi kehuja vaan kaikki tuntui olevan pielessä
heppaan en saanut kunnon otetta koko tunnin aikana enkä tiennyt koska menee hyvin
vähän vyöryi välillä
en huomannut eroja

Parannusta:
meni aika helposti
Rusina käyttäytyi kelvosti
laukat vaihtui 75 %

Kooste alkutunnin ravipuomeista. Annelle kiitos kuvauksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora