perjantai 17. elokuuta 2012

Mutiseva kuski Vapulla


Oho oli eka reaktioni kun katsoin listaa. Vappu. Sillä en olekaan taas vähään aikaan mennyt ja salaisesti olin jo haaveillut että sillä voisi taas yhden tunnin mennä. Nyt oli sen aika. Muut ei tuntuneet olevan yhtä avarakatseisia vaan taisivat arvella etten Vapusta tykkäisi. Vappu oli tänään palannut laidunlomalta ja oli jo edellisellä tunnilla hommissa. Kuulemma yllättävän laiska oli ollut. Kelinä oli +21 ja meitä 7 tai 8 tunnilla, en muista.

Alkutunnista vähän etupainoista menoa. Anne kuvasi.


Päivän aiheena oli siirtymät. Hetken ehdin mennä käyntiä ohjat tuntumalla ennen kuin ope tuli. Heti ekaksi kokoonnuttiin kuulemaan teoriaa. Kuinka siirtymät ratsastetaan ja miten ne tehdään hyvin. Mitä apuja käytetään (kaikkia) ja sellaista. Hyvin olin kartalla. Tasapainoisia siirtymiä, takaosa jarruttaa ja laskeutuu alle, ohjista myödätään heti kun hepo on hidastamassa, pohkeet pidetään tuntumalla ja käytetään istuntaa jarruttavasti. Vappu hätkähti kertaalleen kun seistiin pitkään paikallamme, pohdin että mahtoikohan se torkahtaa.

Vähän ryhdikkäämmin seis. Tässä ei nukuta. Kuva vähän myöhemmin
tunnilta kun jalustimet on jo kaulalla. Annen kuvaama.


Alkuun mentiin käynti-ravisiirtymiä. Kulmissa piti koota ravia (ei siis hidastaa vaan lyhentää, tahti säilyy). Alkuun mentiin kevyttä ravia ja pitkien sivujen keskelle otettiin käyntisiirtymät. Tosi vähän tuli sanomista. Vähän aiemmin voisi istua alas ennen siirtymää. Vappu hidasti helposti käyntiin mutta tuntui aika etupainoiselta. Ravillekin lähti suht ok.

Vähän ryhdikkäämpi kuvakulma etuviistosta. Annen otos.

Seuraavaksi mentiin uraa pitkin harjoitusravissa, voltteja ei saanut edelleenkään tehdä. Joka sivulla piti siirtyä käyntiin ja kulmat sai nyt ratsastaa normaalisti. Siirtymät meni edelleen suht vaivattomasti. Kuulemma vedän hitusen liian pitkään ohjasta. Vappu kuulemma ehtii avata suunsa. Pitäisi myödätä aiemmin ja tehdä heti perään pidätteitä ettei vyöry eteen. Käyntiä pitäisi ratsastaa napakasti välissä.

Selkä aika hyvin suorana ja jalat rennon näköisesti.
Kuvasta kiitos Annelle.

Ennen laukkaosuutta nostettiin jalustimet kaulalle. Vapun kyydissä oli käsittämättömän vakaa olo ilman jalustimia. Alotettiin vasemmassa kierroksessa. Lyhyet sivut käyntiä, pitkän sivun alusta myötälaukka ja pitkän sivun lopussa takas käyntiin. Laukat nousi tähän kierrokseen joka kerta oikein. Vähän hitaasti lähti laukkaan. Ite kuvittelin että väliin tuli raviaskel, ope sanoi että kiihdytetty käyntiaskel. Laukan lyhentäminen oli hankalaa ja joka kerta tuli useampi raviaskel väliin ennen käyntiä. Siinäkin taisin kuulemma vetää liian kauan. Myötäsin liian hitaasti ja liian pitkäksi aikaa. Mutta kyydissä oli tasapainoinen olo ravista huolimatta. Tämä ei oikein parantunut.

Vähän löysän näköinen vasen laukka. Istunta näyttää edelleen siistiltä.
Kuvan otti Anne.

Oikeaan kierrokseen sama juttu. Nyt Vappu vaan useamman kerran nosti väärän laukan. Muuten oli ihan samat ongelmat edelleen. Se vähän yllätti kun tuli kommenttia että ylävartalo paremmin mukaan jarrutuksissa. Minä kun kuvittelin käyttäväni sitä hyvin. Enkä tiedä mikä änkyrä tänään vaivasi sillä useamman kerran mutisin opelle jotain selityksiä. Yleensä olen vaan kiltisti hiljaa ja tottelen. Nyt ei tullut edes mitään järkevää kommenttia.

Vähän vauhdikkaamman näköistä menoa.
Kameran takana oli Anne.

Loppuraveissa Vappu oli suht tasainen. Tasainen se oikeastaan oli koko tunnin. Ei mitään hötkyilyjä tai pään nostoja. Kuvittelin ettei Vappu painanut kädelle mutta tunnin jälkeen sormet oli kuitenkin kipeät. Tänään hepo ei ollut yhtä ihana kuin edellisellä kerralla mutta ehdottomasti enemmän kiva kuin kamala. Itelle jäi semmonen olo etten saanut tästä tunnista hirveästi irti. Tarvitsisin vähemmän ratsukoita, enemmän toistoja, nopeammin ja paljon enemmän piiskausta. En ole vielä niin hyvä että pääsisin sen takia helpolla. Eikä tehtävätkään kovin hyviksi tulleet, ainakin laukasta käyntiin olisi voinut olla huipusti parempikin.

Tasaista puksutusta.
Annelle kiitos kuvasta.

Ongelmia:
laukannostot ois voineet olla täsmällisempiä
vyöryi laukasta käyntiin
omat mutinat

Parannusta:
ravityö oli suht siistiä
tuntui että sain kädet paremmin kannettua



Videokooste tunnista. Kuvauksesta kiitos Annelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora