torstai 30. elokuuta 2012

Istuntaa ja apujen käyttöä yksityisvalmennuksessa


Pitkän haaveilun jälkeen sain luvan ja aikaiseksi hommata Mintin pitämään mulle ja Easylle kouluvalkkaa. Yritin haalia muita ratsukoita mukaan. Kysyinköhän kuudelta ihmiseltä eikä kellekään sopinut. Asennoiduin sitten että kiva saada kaikki huomio itselle.

Opetus oli ihanan positiivista ja keskityttiin aika pieniin asioihin. Ennen ratsastusta olisi hyvä kuulemma venytellä. Ensimmäiseksi mun jalkani käännettiin oikein päin, piti ajatella O-asentoa eikä A:ta. Pohkeet tuli ihan erilailla kiinni hevosen kylkiin kuin ennen. Tuntui hyvin kummalliselta. Jalat tuntui olevan myös liian takana mutta olivat kuulemma juuri oikein. Pohkeita ei saanut antaa potkutyyliin vaan rokisti "pyörittämällä jalkaa varpaiden ympäri".

En olisi ikimaailmassa uskonut kuinka herkkiin apuihin Easy reagoi. Monesti en ollut edes varma että olinko tehnyt jalalla jotain vai vasta ajatellut kun ratsu jo reagoi. Jos pienestä pohjeavusta ei tullut reaktiota niin raipalla kutiteltiin. Raipasta eteenpäin säntäys ei kuulemma ole hyvä asia sillä sellaisella liikkeellä ei tee kouluradalla mitään. Raipalla ei siis saa säikytellä vaan kevyesti huomauttaa.

Suurin osa tunnista mentiin käyntiä tai olin paikallani kuuntelemassa ohjeita. Tämä oli enemmän aivojumppaa ja tunnustelua. Mentiin koko tunti ympyrällä. Kun hepo jännittyy niin korjataan pohkeella eteen. Ravissa sai mieluummin keventää niin ratsu rentoutuu paremmin.

Taisi olla ensimmäinen tunti kun oikeasti en yrittänyt ratsastaa hevosta pyöreäksi mutta se pyöristyi silti. Aika levoton oli kuitenkin edestä. Tehtiin suoristamista ja asettamista ja sain vinkkejä sisätakajalan ratsastamiseksi alle. Maastakäsin voi kuulemma asettaa ja pyöritellä astumaan vatsan alle ennen kuin nousee ratsaille. Suoralla hevosella väistätys taas ei ole niin hyödyllistä.

Tänään meidän pyörein askellaji oli laukka. Easy laukkasi yllättävän rauhassa. Laukassa ohjat oli pikemminkin vähän pitkät kuin napakat. Muuten taas oma ohjastuntumani taisi välillä olla vähän turhankin hellä.

Lopputunnista ravatessa kertaalleen hepo pelästyi jotain ja vähän loikkasi. Muuten oli rauhassa. Saisi kuulemma tunnin aikana useamminkin venyttää eteen ja alas. Käynnissäkin meni matalaksi mutta puri kuolaimeen ja jännitti päänsä paikalleen. Se oli huono juttu. Siitä kuulemma vain jännittyy ja pahimmillaan rikkoo käynnin tahdin. Käynnissä pään luontaisen liikkeen pitäisi säilyä.

Tunnin jälkeen loppukäynnit käytiin kävelemässä maastossa. Sielläkin hepo vähän säpsyi. Loppumatkasta tuli poni kärryillä vastaan. Easya ei kiinnostanut.

Ongelmia:
ei pysy paikallaan kun nousen selkään
painoa liikaa lavoilla, sisätakanen lintsaa
vähän levoton hepo
säikkypyrähdys

Parannusta:
hepo oli tosi herkkä
sain hyviä vinkkejä Easyn jumppaukseen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora