keskiviikko 22. elokuuta 2012

Estevalkassa Valmalla


Keli oli edelleen tihuttava +14 kun pääsin Aaltikselle. Olin estevalkkaan toivonut Hassea ja haaveilin että pääsisin sen kanssa treenaamaan ennen kisoja meille hankalaa vesimattoa. Haaveilin myös että oltaisiin kelistä huolimatta pihalla kun kisatkin on tarkotus pitää kentällä. Kolmesta toiveesta toteutui yksi: oltiin kentällä. Ratsukseni oli merkattu Valma enkä ollut siitä kovin onnellinen. Ratsukoita oli valkkaan tulossa 6. Esteitä kentälle kasattiin 5: portti, okseri, lainelankut ja kaksi pystyä.

Ratsulla pientä tynnyrivatsaa havaittavissa.
Anne otti kuvan.

Tallissa Valma ei tänäänkään antanut koskea korviinsa ja pään harjaaminen oli sen mielestä ikävää. Anne varusti ratsun kun olin kasaamassa esteitä. Kiitos.

Kuskin ilme on kauhistunut, hepo näyttää uteliaalta.
Kuvasta kiitos Annelle.

Valma oli taas omaan tyyliinsä reipas. Ei tänään ihan niin tasainen mutta kuitenkin ihan tolkku. Jo alkuraveissa huomasin että se säikkyy rekkoja. Vasen laukka nousi yllättävän hyvin. Taisi tulla yksi pukki vauhdissa. Eipä mennyt laukkailut ihan putkeen kun satula valahti oikealle kyljelle. Hidastin ja huusin apua. Eipä siinä auttanut kuin loikata alas kyydistä. Onneksi ei vatsan alle pyörähtänyt. Ja minä kun vielä ravin jälkeen kokeilin että vyö on tiukalla. Huonosti kokeiltu. Satula uusiksi paikoilleen ja vyötä kiristettiin kahteen otteeseen. Ison mahansa lisäksi näemmä vielä pullistelee.

Taitaa olla hetkeä ennen satulan pyörähdystä. Kuvan otti Anne.

Ekana verkkahyppynä tultiin vasemmassa kierroksessa portti maapuomilla kahdesti. Vähän kiihtyi estettä kohti. Mutta pidin laukan kontrollissa ja suoristin tarkasti niin päästiin hyvin yli kummallakin kerralla.

Verkkahyppyjä. Anne kuvasi.


Sitten tultiin oikeasta kierroksesta kerran. Kun oltiin lähestymässä niin rekka taisi päästää Valman mielestä väärän äänen ja hepo loikkasi ylöspäin. Nousi sekä etu- että takajalat. Kuski poistui satulasta kaulalle ja nappasi tiukan otteen tamman kaulan ympäri. Onneksi ei tullut enempiä loikkia ja pienen steppailun jälkeen hepo rauhottui. Pääsin omin voimin takaisin satulaan. Ope huusi että jatka mutta jalustin oli mutkalla satulan siiven päällä ja tahdoin sen takaisin jalkaani. Sitten jatkettiin ja päästiin portista yli. Ennakoin sen verran että pidin raipan koko hyppyjen ajan vasemmassa kädessä. Kävellessä kyllä kuskia jännitti ja kädet vähän tärräsi. Toivoin että rekat on hipihiljaa liikkumatta lopputunnin.

Ilmavaa menoa ennen säikkyloikkimista.
Kameran takana oli Anne.

Verkkahyppy oikeaan kierrokseen.
Kuvaajana oli Anne.
Ekana hypättiin 6 esteen rata. Estekorkeus jossain 60 sentin kieppeillä, turvallisen pieniä. Muutamat ponnistuspaikat ei osuneet ihan kohdilleen mutta päästiin puhtaasti maaliin. Olin positiivisesti yllättynyt.

Seuraavan 6 esteen pätkän estekorkeus oli n. 75 cm. Eka (portin yläpuomi) tippui ja kolmosen jälkeen hepo pomppi sen verran että vasen jalustin putosi (huomaa videolta). En saanut sitä vauhdissa takaisin jalkaan vaikka lähellä oli. Hyppäsin sitten loput 3 estettä yhdellä jalustimella. Vähän oli ohjausongelmia ja kahdesta äksästä mentiin yli. Ekan Valma hyppäsi, toinen juostiin kumoon. Hupsista vaan. Ope sanoi että vähän huolestuttavan näköistä että pysynkö kyydissä. Jalustin jalkaan (sain sen lennosta vikan esteen jälkeen) ja sakkokierroksena vielä portti uudestaan. Meni paljon paremmin. Vaikka Valmalla olikin tapana ruveta kiihdyttelemään n. 5 metriä ennen estettä.

Kuvittelin jo että lopetetaan. Mutta tultiinkin vielä 4 hypyn uusintarata, josta ope kellotti meille aikaa. Huokaisin että voi ei. Ope sanoi että Valman kanssa en voi tehdä mitään hullua. Vastasin että tiedän kyllä. Portti, tiukka kaarre vasempaan (n. 270°), pystyn jälkeen tiukka kaarre oikeaan (taas yli puoli kierrosta), okseri, tiukka kaarre oikeaan ja mentiin portin sisäpuolelta. Tässä välissä sai vähän ratsastaa eteen ja lopuksi vielä laine. Meillä putosi eka. Mutta aika oli porukan toiseksi nopein! Vähän päälle 30 sekuntia. En olisi ikinä uskonut. Valma ei käänny kovin nopeasti enkä voi ratsastaa sillä kunnolla eteen kun se ei sen jälkeen tule takaisin. Käännyttiin näemmä kuitenkin tarpeeksi pienesti ja hepan laukka on luonnostaan niin isoa. Olisin kyllä voinut kääntää vielä tehokkaamminkin. Mutta 4 vp aiheutti sen että jäätiin tuloksissa tokavikoiksi.

Näin taipuu Valma. Kuskia hymyilyttää.
Annen nappaama tilanne.

Tunnin jälkeen oli autuas olo. En olisi ikinä uskonut että Valman kanssa menee näin hyvin. Ei yhtään kieltoa! Kaksi pudotusta ei ole kovin paha. Tämä tunti oli kuin hyvä elokuva: omat tunteet vaihteli laidasta laitaan. Epätoivoa ei onneksi ollut. Loppukommentti opelta oli että Valmalla kai ois kivempi hypätä kun Hassella ja kollegat valkasta usutti että miksen lähde Valmalla kisoihin. Ehkä sitten niihin seuraaviin? Toinen ope sanoi että Valma on ruvennut viimeaikoina menemään kouluakin paremmin.

Todistusaineistoa että lopputunnista hepo vajosi kuolaimen alle.
Annen otos.

Ongelmia:
säikkyi rekkoja
2 pudotusta
ei aina ihan hallussa

Parannusta:
ei yhtään kieltoa!
pysyin kyydissä vaikka välillä oli vähän haastavaa
ei kytännyt lainelautoja eikä porttia

Tunnin ratapätkät. Annelle kiitos kameran käytöstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora