tiistai 19. kesäkuuta 2012

Valman elämän luultavasti eka ratsastuskoulutunti


 Tiistaina olin taas entisellä tunnillani aletunnilla. Tiesin etukäteen että on esteitä ja arvelin että tuleekohan taas Hasse. Nyt meni pieleen ja ratsuksi osui tallin uusin tulokas, puolisentoista viikkoa sitten saapunut Valma. Ruunikko 8-vuotias tamma, korkeutta n. 165 cm ja hieman mahakas. Tällä sentään on (tähti)piirto ja pari sukkaa ettei ole ihan samannäköinen kuin muut. Tämä taisi olla samalla Valman elämän ensimmäinen ratsastuskoulutunti. Pääsin taas testihyppääjäksi kun koeratsastuksen jälkeen ei ymmärtääkseni oltu hypätty.

Karsinassa hepo oli ihanan kiltisti. Päätään vähän arkoi. Kentällä sain opelta alkuun ohjeeksi että muuten toimiva mutta saattaa tyssäillä. Eipä tyssäillyt. Käynti ja ravi olivat muistaakseni ihan ok. Liikkui pyydettäessä eteen, välillä vähän unohtui hidastelemaan mutta oli kuitenkin kuuliainen. Laukassa alkoivat ongelmat. Tai siis missä laukassa? Vasen laukka nousi noin 3 minuutin taistelun jälkeen. En tiedä pyysinkö liian epäselvästi vai missä oli vika. Yritin sekä käynnistä ja ravista. Raipallakin kokeilin. Lopulta laukka nousi ja melko pian sen jälkeen perä vähän lensi. Kammoksuin että jos tulee pukkisarjaa niin huonosti käy. Eipä onneksi tullut mutta muutama pukki tunnin aikana kuitenkin.

Oikea laukka ei ollut ihan niin hankala mutta huonohkosti nousi sekin. Taisipa muutamat kerrat pudotella ravillekin. Kelinä oli siis pilvinen +16 ja tunnit oli taas yhdistetty, joten ratsukoita oli 9.

Esteitä kentällä oli 6: kaksi pystyä ja okseri 3 laukan väleillä sekä lävistäjämäisesti toiset kaksi pystyä 3 laukan välillä, josta oli kaareva 4 laukan väli okserille. Toisenkin lävistäjän suuntaisesti oli pysty. Verkkahypyt otettiin lävistäjän linjalle: ristikko ja pysty. Laukka ei noussut joten tultiin ravissa. Ristikosta päästiin yli mutta heti sen jälkeen ratsu valui vasemmalle eikä ollut toivoakaan päästä pystylle. Seuraava yritys taisi onnistua. Mentiinköhän kolmesti tunnin aikana esteestä vasemmalta ohi. Kivasti Valma sitten hyppäsi kun sen sai linjattua esteelle.

Näin me lennetään. Päivän eka hyppy ja heti perään
liirto vasempaan. Kuvaajana oli Minna.


Ei näytä siltä että päästäisiin pystystä yli. Eikä ekalla
yrityksellä päästykään. Minnan otos.


Seuraavalla kerralla raippa oli jo vasemmassa kädessä. Edelleen
vähän vasemmassa reunassa. Minnan ottama kuva.


Pystystäkin yli. Minnan kuvaamana.


Verkkakierroksen jälkeen ristikostakin tuli pysty ja jatkettiin vielä kaareva linja okserille. Valma puski heti pystyltä okseria kohti ja kaarteesta tuli melko kamala. Yli päästiin kuitenkin. Mentiinköhän tälläkin kierroksella ekalla yrityksellä kakkosesta ohi. Esteiden jälkeen oli vääriä ja ristilaukkoja. Sain laukat kuitenkin korjattua esteiden jälkeen.

Koko tunti loikittiin vasemmasta reunasta. Minna ikuisti.


Koska ei esitetty kovin varmaa hyppytyyliä niin meille ei nostettu. Ratakorkeus oli tänään n. 50 - 60 cm ja olin siihen ihan tyytyväinen. Ei se parikymmentä senttiä tässä pahemmin edes vaikuta. Rata alotettiin vasemmassa kierroksessa, kolmen esteen linja, sitten kaarre vasemmalle ja lävistäjän pysty, kaarre oikealle ja kaksi pystyä ja kaareva linja okserille. Tultiin taas ravilähestymisiä kun laukka ei noussut. Tunnustan että kuitenkin yritin nostaa. Taisi mennä siinäkin pieleen että jätin taistelun sitten puolitiehen. Ravilla siis alotettiin ja linja meni ihan hyvin. Ristilaukkaa en saanut korjattua, joten tultiin seuraava este ravissa. Sen jälkeen taidettiin hetki käydä laukalla mutta taas putosi raville. Yritin kääntää hyvissä ajoin linjalle mutta hepo vyöryi ulkopohjetta vasten karkuun. Uusi yritys ja käänsin ties kuinka aikaisin ja ope sanoi että käännä aiemmin. Nyt osuttiin ekalle ja päästiin lopuistakin yli. Meni jo vähän lentämällä kun 3 ja 4 laukan väleihin tuli 2 ja 3 laukkaa. Mutta mentiinpähän.

Radan este numero 4. Taidettiin tulla ravilla mutta tässä vaiheessa
hepo oli jo loikkatuulella. Tämänkin kuvasi Minna.


Loppuraveissa hepo oli reipas. Valma oli kuitenkin kivan yritteliäs, siitä jäi positiivinen jälkifiilis. Pahiten hampaankoloon jäi vasen laukka. Osan ohimenoista olisin varmaan voinut estää olemalla ite jämäkämpi. Tuntuu että varsinkin alussa annoin sen mennä ohi. Ope kuitenkin sanoi että sain hyvin korjattua. Sanoisin Valmasta että kehityskelpoinen. Jos muihin heppoihin pitäisi verrata niin muistuttaa eniten Rusinaa.

Loppuraveja. Minnalle kiitos tästäkin.


Ongelmia:
vasen laukka
ohiliiraukset
pari pukkia

Parannusta:
päästiin esteistä lopulta aina yli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora